Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische bestrijding met veredelde nematoden en slimme schimmels

BIOCOMES is het Europese project waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken om nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen op de markt te krijgen. Op die manier wil de EU Integrated Pest Management (IPM) stimuleren. "We zijn nu na twee jaar halverwege het project en hebben al enkele concrete successen geboekt", zegt de coördinator van BIOCOMES, dr. Jürgen Köhl, onderzoeker fytopathologie bij Wageningen UR.

Selectie op aanvalskracht

Eén van de elf producten waaraan wordt gewerkt binnen BIOCOMES is een nematode, die kan worden ingezet tegen de larven van de maïswortelkever. Köhl: "Samen met universiteiten op de Azoren en in Israël, is het Duitse bedrijf en BIOCOMES-partner e-nema erin geslaagd om nematoden te 'veredelen'. Ze hebben de wormpjes geselecteerd op hun eigenschap om de larven van de maïswortelkever effectief aan te kunnen vallen. Daarnaast hebben ze de nematoden ook geselecteerd op hitte- en droogtetolerantie, waardoor ze straks makkelijker als gewasbeschermingsmiddel kunnen worden ingezet."



Vervangen van synthetische middelen

Van de elf producten op het programma van BIOCOMES, zijn de nematoden van e-nema het verst gevorderd richting een concreet commercieel product. "Het is bij uitstek een voorbeeld van geïntegreerd pestmanagement", stelt Köhl. "Op dit moment worden met name neonicotinoïden ingezet tegen de maïswortelkever. Het zou dus mooi zijn als er via dit project een biologisch alternatief komt tegen deze schadelijke kevertjes."

Schimmel

Het BIOCOMES-team van Köhl is zelf onder andere betrokken bij de selectie van schimmels die als antagonist kunnen worden ingezet tegen meeldauw in graan. "We zijn in Wageningen begonnen met ongeveer duizend isolaten van schimmels. Die zijn gescreend op onder andere droogtetolerantie. De 185 isolaten die toen overbleven hebben we geïnoculeerd op graan met meeldauw. Inmiddels hebben we tien verschillende schimmels gevonden die wellicht de moeite waard zijn om verder te ontwikkelen tot meeldauwbestrijders."

Samenwerking tussen bedrijfsleven en onderzoek

In het meeldauwproject werken Köhl en collega's samen met Duitse en Zweedse bedrijven en onderzoeksinstellingen. "Dat is ook de grote waarde van dit project", benadrukt Köhl. "Door de samenwerking tussen private en academische partijen is inhoudelijke winst te boeken op de weg naar geïntegreerd pestmanagement."

Het door de EU met negen miljoen gesubsidieerde project BIOCOMES loopt nog tot eind 2017. "Aan het eind van die periode zullen er zeker niet voor alle deelprojecten concrete producten op het schap liggen, maar we zetten wel betekenisvolle stappen in de goede richting."

Voor meer informatie: Jurgen Köhl, www.biocomes.eu
Publicatiedatum: