Een lekker, gevarieerd en gezond kindermenu, dat kan toch ook…?
Laatst was het weer eens zover; gezellig met twee gezinnen uit eten. Vier kinderen erbij, waarvan er drie onder de twaalf zijn. Gewoon naar een eetcafé in de buurt. Niet te ingewikkeld, maar wel lekker en goed eten, wijntje erbij en genieten. Iedereen heeft er zin in. Verwonderd kijk ik vervolgens naar de menukaart. Want wat staat er: Voor kinderen onder de twaalf hebben we een kindermenu; bestaande uit een tomatensoepje, friet, kipnuggets, kroket of kibbeling met appelmoes en een kinderijsje na. En zo ziet menig kindermenu in de Nederlandse horeca eruit.Hoe is het toch mogelijk...
In de samenleving worden heel veel initiatieven ontplooid om juist kinderen goed te laten eten. Denk aan de Smaaklessen met Pierre Wind, een lespakket dat al op ongeveer 4.500 scholen gebruikt is. Via Smaaklessen ruiken, proeven, voelen en kijken kinderen naar hoe voedsel gemaakt wordt. Of bijvoorbeeld het boek De wraak van het spruitje, kinderboekenweekgeschenk in 2009 over hoe lekker spruitjes eigenlijk zijn. En natuurlijk de programma's zoals De Gezonde Schoolkantine, Meneer De Rups, EU Schoolfruit- en groenteprogramma en noem maar op. Topkoks als Jamie Oliver laten zien hoe zij in scholen gezond en lekker koken. Ook retailers laten zich niet onbetuigd. Albert Heijn bereikt met zijn ik eet het beter programma jaarlijks meer dan 550.000 scholieren, of PLUS met de succesrecepten van de moeders bij de voetbalplaatjes. Zij doen hun uiterste best om de jeugd bij te brengen wat goed voedsel is en vooral ook hoe lekker dat kan zijn. En als je het dan nog niet weet staan in iedere boekwinkel de schappen vol met boeken over hoe we thuis lekkere en gezonde maaltijden speciaal voor kinderen kunnen bereiden.Maar blijkbaar is de horeca nog niet zover. Daar staat op tal van menukaarten een kindermenu met steeds weer dezelfde ingrediënten: friet, een snack, wat appelmoes en een ijsje toe. Blijkbaar onder het mom van 'kinderen zijn ook uit eten en dan gaat zoiets er tenminste zonder gedoe in'.
Mijn kinderen weten inmiddels wel beter en laten dat kindermenu links liggen. Naast de frietjes is mijn suggestie om voorgerechten en hoofdgerechten in halve porties aan te bieden. Dat geeft het hele gezin de mogelijkheid te genieten van lekker en gezond eten.
Bronnen:
- Op zo'n 4.500 scholen hebben kinderen kennis gemaakt met Smaaklessen
- 81% van de scholen is aan de slag gegaan met De Gezonde Schoolkantine
- 175 kinderen hebben meegedaan aan het programma Meneer de Rups