Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio niet in cateringopdracht Vlaams Parlement: gemiste kans?

Björn Rzoska, fractieleider van Groen in het Vlaams parlement, vindt het een gemiste kans dat het nieuwe cateringcontract voor het Vlaams parlement geen concrete criteria bevat voor duurzaamheid.

Het Vlaams Parlement moet zijn cateringcontract vernieuwen. Op de website van De Standaard viel dit weekend te lezen dat Rzoska hierover een brief geschreven heeft aan parlementsvoorzitter Jan Peumans. Daarin heeft hij het over een 'gemiste kans'. In de nieuwe raamovereenkomst staan immers geen concrete criteria rond fairtradeproducten, producten uit bio-landbouw of lokale landbouw.

Rzoska vraagt zich onder meer af waarom er geen criterium is om 10 procent van het totaalaanbod uit de biologische landbouw te laten komen. Er zit in de overeenkomst wel een duurzaamheidsclausule met aanbevelingen. Er zijn plannen om via een werkgroep de mogelijkheden qua duurzaamheid te bekijken.

Rzoska is niet overtuigd: "Het onderweg inbouwen van extra criteria is juridisch niet zo makkelijk. Bovendien gaat daar ook een extra prijskaartje aan vasthangen. Makkelijkst is om dat van bij de start in het contract in te bouwen."

Reactie BioForum

BioForum Vlaanderen is het met de fractieleider eens en heeft op de eigen website de volgende reactie gepubliceerd:

Als koepelorganisatie voor de bio-sector treedt BioForum de kritische noten van de fractieleider bij.

Het nieuwe bestek streeft naar het absolute minimum als het gaat over een duurzaam aankoopbeleid. Hooguit zijn er wat vrijblijvende adviezen gedefinieerd, maar nergens is er een verplichting om effectief duurzaam aan te kopen. Alleen koffie en thee moeten uit eerlijke handel komen. De Vlaamse parlementsleden zullen wellicht ook kunnen kiezen voor een bio-dessert.

De overheid heeft een voorbeeldrol en kan dingen in beweging zetten. Door het aandeel duurzame producten te definiëren geef je als overheid een stimulans aan duurzame ondernemers. Het kan bovendien leiden tot meer bio-areaal in Vlaanderen.

BioForum Vlaanderen is op zich niet tegen een graduele aanpak, maar het duurzaamheidstraject zou dan wel in het bestek opgenomen moeten zijn. Zo kennen de geïnteresseerden de spelregels bij aanvang. Dat lijkt vanuit juridisch oogpunt slimmer dan een werkgroep die de regels aanpast tijdens de lopende termijn.

Een overheid die meer duurzame criteria wil opnemen in een bestek, vindt meer informatie in de brochure: 'Bio bij de overheid'.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: