Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Merendeel jongeren ziet planten en dieren gelijkwaardig aan mensen

"Meisjes gedragen zich duurzamer dan jongens"

Twee derde van de Nederlandse jongeren ziet planten en dieren als gelijkwaardig; zij hebben net zoveel recht om te leven als mensen. Maar wanneer het op oplossingen voor natuurproblemen aankomt, twijfelen veel jongeren nog. Minder dan de helft denkt namelijk dat mensen slim genoeg zijn om de natuur niet kapot te maken. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Kaleidos Research onder 1.366 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12 tot en 17 jaar. Dit jaarlijkse onderzoek startte in 2012.
 

Nederlandse jongeren zien gevaren van mensheid voor natuur

Nederlandse jongeren zien de kwetsbaarheid van de natuur; ruim 80 procent vindt dat het gevaarlijk is als mensen niet goed voor de natuur zorgen. En ruim twee derde ziet planten en dieren als gelijkwaardig; zij hebben net zoveel recht om te leven als mensen. Positief nieuws voor de klimaattop vanuit jongeren. Maar wanneer het op oplossingen aankomt, twijfelen veel jongeren nog. Minder dan de helft denkt namelijk dat mensen slim genoeg zijn om de natuur niet kapot te maken.
 


Groen wereldbeeld gaat samen met groen gedrag

In het algemeen blijkt dat Nederlandse jongeren een redelijk groen wereldbeeld hebben. Zij onderschrijven vaker de rechten van planten en dieren, dan dat zij denken dat mensen de natuur kunnen en mogen overheersen. Daarnaast blijkt dat jongeren met een groen wereldbeeld zich duurzamer gedragen dan jongeren met een minder groen wereldbeeld. Dat gaat vooral op voor groene gedragingen zoals vlees eten, zuinig zijn met water en praten over het milieu. Er is nauwelijks tot geen relatie tussen een groene wereldbeeld en sociaal duurzaam gedrag, zoals het praten over armoede (tegenover praten over milieuproblemen), het kopen van (on)verantwoorde kleding en het ondersteunen van goede doelen door de facebook pagina te 'liken'.
 

Jongeren in 2015 wat duurzamer dan voorheen

Jongeren gedragen zich in 2015 duurzamer dan in de drie jaren daarvoor. Er zijn positieve trends in bijvoorbeeld consumentengedrag en voedselverspilling. Jongeren kopen meer tweedehands spullen dan in eerdere jaren, zijn zuiniger met water en gooien minder eten weg. Toch betekent dit niet dat Nederlandse jongeren in alle opzichten duurzaam zijn of duurzamer zijn geworden. Zo is het aandeel jongeren dat de oplader van hun mobieltje in het stopcontact laat zitten (waardoor energie kan 'weglekken') de afgelopen jaren is gestegen. Daarnaast geven Nederlandse jongeren steeds minder vaak online via een website, blog of via twitter hun mening over problemen in de wereld. Ten slotte geeft bijna één op de drie jongeren nog steeds aan dat als zij mochten kiezen, ze zich liever laten wegbrengen met de auto dan dat ze fietsen.
 

Meisjes gedragen zich duurzamer

Meisjes eten minder vlees, zeggen er vaker iets van als familie of vrienden iets doen dat niet goed is voor het milieu, gebruiken plastic tasjes meerdere keren, steunen vaker goede doelen op Facebook en verzamelen en doneren meer geld voor goede doelen dan jongens. Toch zijn er een paar terreinen waar jongens het winnen in duurzaamheid. Jongens gaan liever met de fiets op pad dan dat ze weggebracht worden met de auto en gooien minder vaak eten weg dat nog goed is. Bij de overige twaalf andere gedragingen gedragen jongens en meisjes gedragen zich even sociaal of milieubewust.

Klik hier
voor het rapport.
Publicatiedatum: