Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaattop Parijs: herstellende landbouw kan klimaatverandering keren

Landbouw is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en wordt daarom geviseerd. Toch kan landbouw juist een positieve rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat toont het decennialange onderzoekswerk aan van het Rodale Institute: een herstellende landbouw kan grote hoeveelheden koolstof in de bodem opslaan en zo de klimaatwijziging tegengaan.

IFOAM, de wereldwijde koepel voor biologische landbouw, brengt herstellende bio-landbouw onder de aandacht van de onderhandelaars van de klimaattop. Ook het initiatief '4/1000 - Soils for Food Security and Climate' pleit voor gezonde landbouwbodems om klimaatverandering af te remmen.

1) Bio-landbouw op de klimaattop
De voordelen van biolandbouw worden op de klimaattop in de kijker gezet tijdens verschillende activiteiten waaraan IFOAM Organics International en IFOAM EU zullen deelnemen. Bio-boeren krijgen via hen de kans om deel te nemen aan de onderhandelingen. Het '4/1000 - Soils for Food Security and Climate' –initiatief toont aan dat zelfs een kleine toename in de koolstofvoorraden van de landbouw- en bosbodems cruciaal is voor de bodemvruchtbaarheid en de opbrengsten. Het programma vind je op deze website.2) Rodale Institute: 'Bio-landbouw kan CO2-uitstoot drastisch beperken door koolstofopslag in landbouwbodem'
Het Rodale-instituut (VS) doet sinds decennia vergelijkend onderzoek tussen enerzijds 'gangbare' landbouw die gebruik maakt van fossiele kunstmest, pesticiden en monocultuur en anderzijds biologische landbouw. Biologische landbouw, mits uitgevoerd volgens regeneratieve principes die het milieu verbeteren in plaats van het uit te putten, kan een groot gedeelte van onze CO2-uitstoot opnemen in de gewassen en opslaan in de bodem.

Willen we een redelijke kans maken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5 °C, dan zal een beperking van de jaarlijkse CO2-uitstoot tot 41 Gigaton CO2 equivalent nodig zijn tegen 2020. Door regeneratieve biologische landbouw toe te passen op de helft van alle beschikbare landbouwgronden wereldwijd, wat in essentie goedkoop en makkelijk te implementeren is, is het volgens het veelbelovend onderzoek 'White Paper' haalbaar om die noodzakelijke beperking te halen. Ter vergelijking: de totale mondiale uitstoot van broeikasgassen bedroeg in 2012 52 gigaton CO2-equivalent.

3) Bio is veerkrachtig dankzij grote agrobiodiversiteit
Biolandbouw remt de klimaatswijziging niet alleen af, maar past zich ook beter aan. Een vruchtbare bodem vol humus kan zowel excessieve regenval als droogte beter aan. Bio-landbouw koestert een grote diversiteit aan gewassen en rassen. Die grote genetische pool laat gewassen en dieren toe zich aan te passen aan wijzigende leefomstandigheden.

4) Bio is nodig om de wereld te voeden
Veel mensen stellen zich de vraag of de wereld gevoed kan worden, als we massaal biologische landbouwprincipes overnemen. Een rapport van de FAO uit 2009 stelt duidelijk dat biologische landbouw, ondanks een soms lagere productie, rendabeler is dan niet-biologische landbouw. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek waarin 50 onderzoeken zijn gebundeld. Onze capaciteit om in 2050 negen en een half miljard mensen te voeden zal in grote mate afhangen van ons vermogen om de bodems vruchtbaar te houden.

Overigens is het belangrijk om te beseffen dat ons huidige agrarische systeem al veel meer voedsel produceert dan nodig is. Voor het uitroeien van wereldhonger is in de eerste plaats een verbeterde toegang tot voedsel nodig, niet simpelweg een verhoging van de productie.

Voor meer informatie: www.bioforum.be
Publicatiedatum: