Het is pure magie van Maggi. Een kippenbouillonblokje heeft bar weinig met kip van doen. Maar er is geen haan die ernaar kraait. Je koopt een blokje kip-illusie. De Keuringsdienst ging in de aflevering van 12 november in gesprek met illusionisten. Ook gaan ze langs bij Michel Jansen van de KleinsteSoepfabriek in Leek. Zij laten zien hoe hij mooie kippenbouillon maakt. "Er is een kleine fabriek die bouillon verkoopt, niet als blokje, maar als... bouillon", aldus de voice-over.
Michel Jansen laat in de loop van de aflevering zien hoe zij de kippenbouillon maken. Presentatrice Sofie van den Enk bij het zien van een grote hoeveelheid kippenvlees: "Dus dit is uw bouillonblokje?" Michel: "Voordat de bouillon getrokken wordt, hebben we allemaal mooie biologische kippennekken en die doen we in een ketel met water er bij en een kruidenpakket er bij. De kippennek is een heel mooie verhouding tussen kleine fijne botjes en het vlees, dus daar komt heel veel smaak uit." De KleinsteSoepfabriek gebruikt ook karkassen voor de productie van de bouillon. "Er zit nog van alles aan wat smaak geeft." Als laatste toont hij de gesneden groenten, wortelen, peterselie, bleekselderij", aldus Michel.
De presentatrice vraagt vervolgens waarom de bouillon van de KleinsteSoepfabriek zo populair is. "Omdat hij sterker is dan een bouillonblokje, hij trekt langer", zegt een medewerker van de KleinsteSoepfabriek. De medewerker weet niet hoe lang een blokje trekt, want die maken zij niet.
Na een belrondje langs reguliere producenten gaan ze weer terug naar de KleinsteSoepfabriek. Daar laten ze zien hoe het productieproces er aan toe gaat.
Vanaf 21:15 gaat de reportage weer terug naar de KleinsteSoepfabriek. Michel noemt het maken van de bouillonblokjes hele knappe chemie. "Ik heb er veel bewondering voor, hoe je dit in elkaar zet en dat je dit er uit krijgt. Hij kreeg kritiek dat het smaakte naar gekookte kip. "Mensen hebben langzaamaan geleerd dat kippenbouillon smaakt naar geroosterde kip." Presentatrice: "Deze blokjes zorgen er dus voor dat de echte kippenbouillon er voor zorgt dat echte kippensoep niet meer herkent wordt?"
Klik hier om de aflevering te bekijken.

Abonneren
Vacatures
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
- Teeltspecialist
- Crop Manager Vollegrond Noord-Frankrijk
- Transportplanners Export
- Verkoper Buitendienst
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
"Kippenbouillonblokje is hele knappe chemie"
KleinsteSoepfabriek in Keuringsdienst-aflevering over kippenbouillon
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst