"Kippenbouillonblokje is hele knappe chemie"
KleinsteSoepfabriek in Keuringsdienst-aflevering over kippenbouillon
Michel Jansen laat in de loop van de aflevering zien hoe zij de kippenbouillon maken. Presentatrice Sofie van den Enk bij het zien van een grote hoeveelheid kippenvlees: "Dus dit is uw bouillonblokje?" Michel: "Voordat de bouillon getrokken wordt, hebben we allemaal mooie biologische kippennekken en die doen we in een ketel met water er bij en een kruidenpakket er bij. De kippennek is een heel mooie verhouding tussen kleine fijne botjes en het vlees, dus daar komt heel veel smaak uit." De KleinsteSoepfabriek gebruikt ook karkassen voor de productie van de bouillon. "Er zit nog van alles aan wat smaak geeft." Als laatste toont hij de gesneden groenten, wortelen, peterselie, bleekselderij", aldus Michel.
De presentatrice vraagt vervolgens waarom de bouillon van de KleinsteSoepfabriek zo populair is. "Omdat hij sterker is dan een bouillonblokje, hij trekt langer", zegt een medewerker van de KleinsteSoepfabriek. De medewerker weet niet hoe lang een blokje trekt, want die maken zij niet.
Na een belrondje langs reguliere producenten gaan ze weer terug naar de KleinsteSoepfabriek. Daar laten ze zien hoe het productieproces er aan toe gaat.
Vanaf 21:15 gaat de reportage weer terug naar de KleinsteSoepfabriek. Michel noemt het maken van de bouillonblokjes hele knappe chemie. "Ik heb er veel bewondering voor, hoe je dit in elkaar zet en dat je dit er uit krijgt. Hij kreeg kritiek dat het smaakte naar gekookte kip. "Mensen hebben langzaamaan geleerd dat kippenbouillon smaakt naar geroosterde kip." Presentatrice: "Deze blokjes zorgen er dus voor dat de echte kippenbouillon er voor zorgt dat echte kippensoep niet meer herkent wordt?"
Klik hier om de aflevering te bekijken.