Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Melksommelier brengt feestje van melksmaak en diversiteit op televisie

Bio-zorgboerderij De Hooilanden in Binnenstebuiten op NPO2

Op vrijdag 13 november jongstleden was Melksommelier Bas de Groot te zien in het dagelijkse KRO-NCRV programma Binnenstebuiten op NPO2. In deze aflevering nam Bas chef Alain Caron mee langs 3 melkveebedrijven om hem, maar ook de melkveehouders de fascinerende diversiteit van melk te laten ervaren.

De reis ging door de Gelderse vallei langs het biologische bedrijf Boerderij Welgelegen van Bart van Laar die Montbéliardes melkt, Jan van Ruiswijk van Boerderij de Groene Grens met Holstein Frysians en eindigde uiteindelijk bij biologische zorgboerderij De Hooilanden met Blaarkoppen van Lodewijk Pool.
 

Afbeelding: via KRO-NCRV Binnenstebuiten.

Op dit laatste bedrijf maakten zij samen met Alain opnieuw kennis met hun eigen product. Een feestje van smaak en diversiteit of zoals Jan verwoordt in de uitzending: "Ik vind het heel verrassend dat er verschil tussen zit." De smaken gingen van een vol mondgevoel bij de melk van Bart, naar een associatie van amandel met zachte afdronk van de melk van Jan naar gelaagd fruitig of zoals Lodewijk zelf benoemde een breed bouquet. Drie melken uit een zelfde vallei, maar met een andere productiewijze en visie met als resultaat drie heel eigen melken. Drie heel eigen verhalen. Met deze melken maakte Alain vervolgens een bijzonder dessert Ile Flottante dat het proeven waard was.

De Melksommelier is een concept van creatief projectbureau Voord&Wij voor de agrarische, voedsel en landschapssector. Zij creëert verhalen en ontmoetingen over voedsel, land en stad.

De aflevering is terug te kijken en het recept na te lezen via deze link.
Publicatiedatum: