Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mont Blanc Foods en Abrahams Mosterdmakerij introduceren:

Ambachtelijke mosterd en honing mosterd dille saus

Na het succes van de vruchtenspreads voor bij kaas heeft Mont Blanc Foods in augustus twee nieuwe biologische producten op de markt gebracht die ook goed combineren met een blokje kaas. Het gaat om een biologische én ambachtelijke mosterd gemaakt van lokaal geteeld mosterdzaad en een mosterd dille saus, gezoet met honing in plaats van geraffineerde suikers.

Tijdens de Bio-beurs begin 2015 ontstond het contact. Leo den Hamer, eigenaar van Mont Blanc Foods was op zoek naar een biologische mosterd en hoorde Wendy Boonstra en Sten Sipkes, eigenaren van Abrahams Mosterdmakerij, vertellen dat ze op zoek waren naar meer afzet van biologische mosterd, mede om de kosten voor de certificering te rechtvaardigen. Na de beurs ontwikkelden ze samen deze twee mooie ambachtelijke producten, waarbij ook de expertise van De Groene Winkel in Zeist gebruikt werd om zo tot de best mogelijke producten te komen.Mosterd van Groningse bodem

Bij de bereiding van Abrahams - behoorlijk pittige - grove Groninger mosterd, zoals die al jarenlang volgens traditionele receptuur gemaakt wordt in de ambachtelijke mosterdmakerij in Eenrum, worden zwarte mosterdzaden gebruikt. Een gewas dat in Nederland niet biologisch geteeld wordt. Geel mosterdzaad daarentegen wel, en ook nog eens op een steenworp afstand van Eenrum, bij landbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen. De plannen om met dit lokaal geteelde biologische gele mosterdzaad een nieuwe - mildere - mosterd te ontwikkelen lagen er al een poosje. Leo gaf deze plannen een flinke duw in de rug met zijn verzoek om een lekkere mosterd te maken die goed past in zijn assortiment kaasbegeleiders. Samen zijn ze aan de slag gegaan en het resultaat is een frisse, lichtpittige mosterd. Geen Groninger mosterd qua smaak, wél van Groningse bodem.

Een heerlijke saus van Abrahams grove Groninger mosterd, honing en verse dille

Naast de mosterd hebben beide partijen een heerlijke saus ontwikkeld, met als basis Abrahams mosterd, honing en verse dille. Net als de mosterd is deze verrukkelijke saus helemaal biologisch, bevat alleen natuurlijke suikers en verse ingrediënten. Een aanrader als dip bij jonge of belegen kaas, als dressing over een salade, maar ook bij verschillende vlees- en visgerechten.

De introductie verloopt ver boven verwachting

Op basis van het succes van de vruchtenspreads (vijg, kweepeer en vijg-sinaasappel) bestelden veel klanten de nieuwe producten 'blindelings' en na een maand was de vraag zo groot dat er in heel Nederland bijna geen verse dille meer te krijgen was.

Mont Blanc Foods ondersteunt deze producten op grote schaal met proeverijen waarbij consumenten geadviseerd worden over het combineren van verschillende sauzen en spreads bij diverse kaassoorten. Tijdens de eerste proeverijen bij De Groene Winkel in Zeist (op het winkelfeest) en De Kaasspecialist in Houten waren de nieuwe mosterd en honing mosterd dille saus gelijk al een groot succes. Ook tijdens de Food Specialiteiten beurs eind september werden de nieuwe producten zeer positief ontvangen. "Om straks geen 'nee' te hoeven verkopen hebben we de productie alvast voorzichtig verhoogd en het etiketteren uitbesteed aan Stichting de Zijlen, een sociale werkplaats waar ze ontzettend blij zijn met deze werkzaamheden", aldus Wendy.

Volgens Leo is het succes vooral te danken aan het feit dat de producten ambachtelijk bereid worden in Groningen met zoveel mogelijk lokale ingrediënten, dat spreekt mensen aan. En dat er bij de bereiding van de honing mosterd dille saus enkel natuurlijke suikers gebruikt worden blijkt ook de juiste keuze voor de consument van deze tijd.

Voor meer informatie: [email protected] en [email protected]
Publicatiedatum: