Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Bio-KI dochterkijkdag een succes

De meeste dochters van Bio-KI stieren lopen in Grou (Friesland). Jolanda en Sybrand Bouma melken er 130 koeien waarvan nu 83 dochters zijn van de stieren van Bio-KI. Van de eerste Bio-KI stier, Bio Opneij Wytze lopen er maar liefst 41. Van B Jaap, Bio Jeroen, Bio Henkieboy en Bio Arkemheen 110 worden er nu respectievelijk 15, 7, 12 en 4 dochters gemolken. Reden genoeg dus om hier de eerste Bio-KI kijkdag te organiseren. Wytze Nauta doet verslag:

De opkomst van veehouders is ook goed, met achttien deelnemers beginnen we de middag met soep en broodje bij de warme kachel. Sybrand en Jolanda Bouma besloten toen Bio-KI er kwam, vooral deze stieren te gebruiken in plaats van de gebruikelijke stier uit de gangbare fokkerij. "Bio-KI stieren passen immers beter bij onze biologische productie en het is goed dat de biologische boer ook de fokkerij biologisch aanpakt", zegt Sybrand Bouma. "Zo is alles hier op het bedrijf nu biologisch, ook de nieuwe aanfok."
 


Na uitleg over de aanpak van Bio-KI van Wytze Nauta trekken we onze warmste jassen aan om de dochters dan maar eens te gaan bekijken. Sybrand heeft een heel stel Bio-KI dochters apart in een weiland gezet zodat we weten waar we moeten zijn.

Er loopt van alles tussen, roodbont, zwart en zwartbont en wat 'Blaarkoppen'. Deze laatste zijn natuurlijk van Bio Jeroen, 50% Blaar. Samen met Bio Arkemheen geven zij een goede bespiering bij de vaarzen, welke ook wat minder maat hebben natuurlijk tussen de grote Holsteins. Bij alle dieren vallen de prima uiers en benen op. Ze lopen correct en vlot. De dochters van Bio Opneij Wytze zijn het meest variabel. Dat komt vooral door de achtergrond, soms HF, maar soms ook al gekruist. Deze stier geeft nog al grote scherpe dochters, wat vooral op een pure Holstein zichtbaar is. De dochters van Bio HenkieBoy zijn mooi van maat, niet te groot en goed gebouwd. Bio Classic Jaap heeft ook een mooie uniforme dochters gegeven. Deze stier had dubbel bloed in zich, 2x Stadel, en geeft daardoor vast meer uniformiteit.

Eén van de toppers van de vaarzen vonden wij de Bio Jaap dochter Hester 96.


Hester 96, vader Bio Classic Jaap
Verwachte vaarzenproductie 4794 kgm, 4,70% vet 3,89% eiwit LW 104


De echte topper had Sybrand vergeten bij de dochtergroep te jagen. Deelnemer en rasfokker Nico Hooghiemster zag haar bij de grote koppel lopen. Het bleek een derde kalfs dochter van Bio Opneij Wytze te zijn, Geertruida 549, zwartbont, prachtige benen en uier.


Geertruida 549, vader Bio Opneij Wytze
Derde lactatie:
Verwacht: 6295 kgm, 4,16%vet, 3,81% eiwit


Het rollend jaargemiddelde van het bedrijf ligt op 5700 liter melk met 3,91% vet en 3,48% vet. Het rantsoen bevat veel natuurgras, dat kan een verklaring zijn voor het lage vetgehalte. De 83 dochters van de Bio-KI stieren, waarvan 44 vaarzen,worden gemiddeld geschat op (195 dagen) 5833 kilogram melk met 4.01% vet en 3,55% eiwit in 305 dagen. Voor de overige koeien, veelal oudere, is dit gemiddeld 6533 kilogram melk met 3,99% vet en 3,51% eiwit. De dochters van Bio-kI komen dus gemiddeld goed mee op dit bedrijf. De vaarzen van Opneij Wytze hebben het laagste vetgehalte (3,72%), maar wel een goed eiwitpercentage (3.49), de dochters van de andere stieren maken dat weer goed. En zo blijkt dat Bio-KI goede stieren levert voor dit duurzame biologisch bedrijf.

De Stichting Bio-KI organiseert de komende weken nog 2 dochterkijkdagen, te weten aanstaande 21 oktober om 13:00 uur op de Beekhoeve, Familie v.d. Laan, Van Teylingenweg 172, 3471 GK te Kamerik en 28 oktober om 13:00 uur bij Nico van Schaijk, Achterstesteeg 2, 5491 SV, St Oedenrode. Aanmelden voor deze kijkdagen kan via Wytze Nauta, [email protected], of een sms/appje naar 06 24284100.

Voor meer informatie: www.biologischefokkerij.nl
Publicatiedatum: