Oegandese ogen gericht op Chinese biologische voedselmarkt
Ouyang Daobin, economische raadsman bij de Chinese ambassade in Oeganda zei in een recent interview dat Oegandese agrariërs zich dienen te positioneren om hun voordeel te halen uit de groeiende vraag naar biologische voedsel in China.
"China zal in de toekomst veel behoefte hebben aan biologisch voedsel, zoals sappen en groenten”zegt Ouyang.De Chinese overheid heeft al experts naar Oeganda gestuurd om telers te trainen in het omgaan met nieuwe betaalbare technologieën en gewasrassen in een poging de productie op te schroeven.
De FAO (voedsel en landbouworganisatie van de VN), China en Oeganda tekenden op 25 september een overeenkomst voor twee jaar waarmee 2,5 miljoen dollar voor steun aan kleinschalige boeren gemoeid is.
Die overeenkomst is een verlengde van een eerdere samenwerking die in 2012 ontstond, om training en technisch advies beschikbaar te maken voor de Oegandese agrarische setor.
Binnen deze overeenkomst zullen 4000 boeren getraind worden op velerlei gebied, zoals graanproducten, sierteelt, visteelt en vee, door experts die zijn gevestigd op vijf knooppunten door heel Oeganda.
Er wordt ook voorrang gegeven aan het introduceren van nieuwe technologieën, zoals hernieuwbare energiebronnen, landbouwmachines, en verbeterde waterbron- en irrigatiemethoden.
De Oegandese overheid toont zich positief omtrent de Chinese investeringen in de agrarische sector van het land.
Opolot Okasai Commissaris voor plantaardige bronnen bij het Oegandese ministerie van landbouw zegt dat studies op het gebied van hybride rijst positieve resultaten geven.
Hybride rijst kan 10 ton per hectare leveren, waarbij de gewone rijst 4,5 ton per hectare levert. De Chinese experts hebben ook kassen geïntroduceerd, die ook in stedelijke gebieden kunnen worden gebruikt, waar gebrek is aan landbouwgrond. Zij stellen dat deze manier van landbouw werk kan opleveren voor de vele jongeren in de stedelijke gebieden.
Op grond van een wederzijdse overeenkomst kan Oeganda nu reeds haar producten quotavrij en zonder invoerrechten te hoeven betalen exporteren naar China.
bron: Global Post