Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michaël Wilde:

"Geef ze geen hengel!"

In zijn blog gaat grensverlegger Michaël Wilde in op het vraagstuk van ontwikkelingssamenwerking in relatie tot duurzaamheid. Het blog Grensverleggers is een initiatief van MVO Nederland. Michaël is één van de bloggers.


Geef ze geen hengel!

Als je het over ontwikkelingssamenwerking hebt, weet je zeker dat het bekende 'vis en hengel' cliché gaat vallen. Je kent hem wel: “je kunt ze beter een hengel geven dan een vis.” In eerste instantie klinkt dat best logisch en sympathiek, maar is onze hengel wel zo effectief?

Ik twijfel al een tijdje… Zeker als ik het vertaal naar de landbouw. Daar wordt 'de hengel' namelijk vaak vervangen door agrochemische hulpstoffen (lees: kunstmest en gif) om de mensen daar in staat te stellen om hun eten 'beter' te verbouwen. Ook al zijn er voorbeelden waar dit (op korte termijn) werkt, de twijfel is inmiddels toegeslagen.

Niemand minder dan de FAO (VN Voedsel en Landbouworganisatie) wijst er op dat deze kunstmatige ingrepen slecht zijn voor de bodem. Door het gebruik van onder andere deze middelen wordt de bodem uitgeput, de biodiversiteit om zeep geholpen en dan hebben wij het niet eens over klimaatverandering en waterschaarste. De 'hengel' waar vooral de westerse multinationals rijk van worden, is geen duurzame oplossing voor de lokale bevolking. En dat is zorgwekkend als wij straks 9 miljard monden moeten voeden.



Wat is dan wel de oplossing?

Kennis! Wij moeten kennis en ervaringen delen. Wij moeten samen met de boeren de bodems bestuderen en kijken hoe wij die, bijvoorbeeld met compost, vruchtbaar kunnen maken en houden. Wij kunnen de boeren leren hoe ze deze compost zelf kunnen maken met lokaal, groen en bruin afval. Wij moeten ze wijzen op de voordelen van agro-ecologie en minder ploegen. Wij moeten ze onafhankelijk maken van het Westen en de boeren leren hoe ze samen met de natuur kunnen boeren in plaats van de natuur te bestrijden.

Training

Dus om dit even terug te vertalen naar 'de hengel'… Ga eerst kijken, luisteren, ervaren en dan, als een hengel de beste oplossing blijkt te zijn, leer ze die zelf te maken uit lokale, duurzame grondstoffen. Geef ze vooral geen westerse hengel.

bron: www.grensverleggers.nl
Publicatiedatum: