Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pikt een robot je baan in?

Hoe groot is de kans dat robots onze banen over gaan nemen? De BBC heeft een speciaal programmaatje ontwikkeld, waarmee je kunt zien hoe groot de kans is dat je baan ooit ingepikt zal worden door een robot. Je hoeft alleen je functie in het zoekvak op deze pagina in te voeren om uit te vinden hoe groot de kans is dat deze zou kunnen worden geautomatiseerd in de komende twee decennia. Voor telefonische verkopers, typisten en juridische secretaresses worden het volgens het programmaatje spannende tijden. De kans dat hun baan overgenomen kan worden door robots ligt namelijk tussen de 99,0 en 97,6%.

Ongeveer 35% van de huidige banen in het Verenigd Koninkrijk loopt een hoog risico van automatisering in de volgende 20 jaar, zo blijkt uit een studie door onderzoekers van de Oxford University en Deloitte.



Wat maakt een baan vatbaar voor automatisering?

Bepaalde aspecten van een baan zijn eenvoudiger te automatiseren dan anderen. Maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, therapeuten en psychologen behoren tot de minst waarschijnlijke beroepen om te worden overgenomen, aangezien empathie een cruciaal onderdeel van de baan is.

Creatievelingen, zoals kunstenaars, ontwerpers en ingenieurs hebben ook een belangrijk voordeel als het gaat om automatisering. Dit geldt ook voor beroepen met taken die een hoge mate van sociale intelligentie en onderhandelingsvaardigheden vereisen, lopen aanzienlijk minder risico volgens de studie.

Daarentegen lopen telemarketeers en bankbedienden een hoger risico, ondanks het feit dat dit interactieve taken zijn. Hier hebben ze volgens het onderzoek namelijk niet per se een hoge mate van intelligentie voor nodig.

De top 5 met beroepen die het grootste risico lopen, ziet er als volgt uit:



Publicatiedatum: