Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zelfs interesse in Koeientuinurine"

Koeientuin - jaarrond het comfort van weidegang

Tholen - De Koeientuin op biologische Boerderij Kraanswijk is woensdag 9 september officieel gepresenteerd aan meer dan 3.000 belangstellenden. "Dit is de eerste pilot van de Koeientuin. De Koeientuin moet de koeien jaarrond, dus ook in de winter, het comfort van weidegang gaan geven", vertelt melkveehouder Chris Bomers, die nu al merkt dat de Koeientuin alle facetten van het bedrijf versterkt. In de Koeientuin ligt een weidevloer, gemaakt van kunststof, wat zorgt voor een lagere ammoniakemissie. Verder is met onder meer bomen en struiken een natuurlijke, groene leefomgeving gecreëerd. En een volautomatische mestrobot moet de weidevloer van vaste mest reinigen.


Een kijkje van bovenaf in de Koeientuin.

Het laatstgenoemde aspect van de Koeientuin levert volgens Chris nog de grootste uitdaging op. "Het belangrijkste is dat deze uitmestrobot de mest netjes opruimt. Deze robot borstelt de mest op en neemt het mee. Het is essentieel dat deze 100 procent gaat functioneren. De urine loopt weg door de weidevloer, die functioneert perfect."

Open dag

Hij schat het aantal bezoekers van de open dag op woensdag 9 september op zo'n 3.000 tot 3.500. "Er waren zelfs mensen uit Denemarken en Frankrijk. Het was een mooie dag. De aanwezige burgers reageerden heel positief. Onder collega's bemerk ik toch nog de nodige scepsis. Dat is logisch, het is ook iets nieuws. En we kampen nog met wat kinderziektes, zo hapert de mestrobot af en toe. Ik vergelijk dit project met de eerste ligboxenstal. Deze stal had vanaf 1961 ook zo'n 20 jaar nodig om echt voet aan de grond te krijgen. Zo moet je de Koeientuin ook zien."


Deze koeien testen de weidevloer nog even uit.

Koeientuin naast ligboxstal

Vorig jaar heeft Chris 4 koeien overgeplaatst naar de Koeientuin. "In een jaar tijd is dit aantal al toegenomen tot 40. Geef ons nog een jaar en dan hopen we uiteindelijk 60 tot 80 koeien in de Koeientuin te kunnen gaan houden. De Koeientuin moet de koeien jaarrond het comfort van weidegang gaan geven. De koeien komen in de periode van droogstand daar te staan en dit willen we oprekken tot en met de eerste 100 dagen in lactatie."


Op deze foto is het vele groen in de stal goed te zien.

Op Boerderij Kraanswijk worden in totaal 190 koeien gehouden. De rest van de koeien staat in de nieuwe ligboxenstal. "We hebben een 110 meter lange en 35 meter brede nieuwe stal gebouwd. De eerste 55 meter is ingericht als Koeientuin. Middenin de stal staan drie melkrobots en de ruimte daarachter hebben we ingevuld met een nieuwe ligboxstal. We vonden het een te groot risico om meteen de hele nieuwe stal in te richten als Koeientuin."Chris benadrukt dat het een bijzonder concept is, ontworpen vanuit de behoeften van de koe. "Het project is in 2006 aangevangen en sinds 2009 ben ik er zelf ook bij betrokken. En in 2014 stond de Koeientuin er. In de loop van de tijd is de naam Koeientuin ook door anderen opgepakt, maar dit de enige échte Koeientuin. Een concept als dit, met zoveel groen, bomen, struiken en klimoppen onder een open en een lichte bovenbouwconstructie van een serrestal, was er nog niet. We waren op een gegeven moment voor onze koeien toe aan een nieuwe koeienstal. Daarom zijn we goed gaan nadenken over wat we zouden gaan bouwen."Versterkt alle facetten

Chris is nu al erg blij met zijn keuze voor de Koeientuin. "Het versterkt namelijk alle facetten van het bedrijf. De Koeientuin is niet alleen beter voor de koe, het heeft ook een positief effect op de recreatiemogelijkheden die we hier bieden. Voor de biogasinstallatie op ons bedrijf levert het ook de nodige voordelen op. De mestrobot zorgt er voor dat de zuivere mest vers in de vergister terecht komt. Dit verhoogt het rendement van de biogasinstallatie." Hij ziet nog meer kansen: "De weidevloer functioneert perfect. De urine loopt er mooi doorheen en vangen we onder de vloer op. Zelfs in onze 'Koeientuinurine' is al interesse getoond vanuit de biologische glastuinbouw."

Voor meer informatie:

Chris Bomers
Boerderij Kraanswijk
Klaverdijk 3
7142 HP Groenlo
0544 461539
06 23785384
[email protected]
www.kraanswijk.nl