Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Documentairemaker John D. Liu:

"Elke beschaving die biodiversiteit vernietigt, gaat verloren"

Tholen – In de jaren '90 reisde documentairemaker John D. Liu af naar het Loess Plateau in China. Het plateau wordt gezien als de bakermat van de Chinese beschaving en de geboortegrond van verschillende dynastieën. Toch trof John bij aankomst een verdord, uitgeput land. Hij ging op onderzoek naar de oorzaak, daarover maakte hij een film en vertelde hij tijdens de Soil is Life sessie tijdens de Organic Week op de World Expo in Milaan.


Documentairemaker John D. Liu.

"Het plateau was ecologisch vernietigd", beschrijft John. Op de filmbeelden die hij toont is een kaal heuvellandschap te zien. Er groeit geen gras, geen boom, geen enkel gewas. John raakte geïnteresseerd in de oorzaak van de ecologische vernieling die was aangericht en ging op onderzoek uit. "Het is een terugkerend patroon. Elke beschaving die de biodiversiteit vernietigt, gaat uiteindelijk verloren. Dat is niet uniek voor China."

John werd zo getroffen door de troosteloze aanblik van het landschap dat hij onderzoek ging doen naar mogelijkheden om het landschap te herstellen. In samenwerking met de bevolking werden projecten opgestart om de vruchtbaarheid van het plateau te vergroten. Door er voor te zorgen dat de grond het water beter vasthoudt, keerde de plantengroei terug. Dat had weer positieve invloed op de verdere ontwikkeling van het ecosysteem.


Deze beelden uit John D. Liu's documentaire 'Hope in a changing climate' tonen de metamorfose van het Loess Plateau.

Het resultaat is een groene vallei in plaats van een dorre vlakte. De documentairemaker legde het project vast in de documentaire 'Hope in a changing climate'. "Het is belangrijk dat iedereen in deze projecten. We hebben een 'paradigm shift' nodig om succesvol te zijn", betoogt John gepassioneerd. "Geld heeft geen waarde, dat we spreken over consumenten in plaats van mensen is een verlies van het menszijn. Echte welvaart ligt niet in geld, maar in zaken als schone lucht, schoon water en tijd met familie."

De kennis over het herstel van een ecosysteem kan geëxporteerd worden. John wijst op de uitdagingen rond de Middellandse Zee en de Sahel waar verwoestijning een dreiging vormt. "We hebben een holistische benadering nodig, alles staat in relatie met elkaar en we zijn als mensen onderdeel van een systeem. Er is niets mis met de aarde, het is de mens die de problemen veroorzaakt."