Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse bedrijven investeren miljarden in energie en milieu

Nederlandse bedrijven investeerden samen voor meer dan 3,6 miljard euro in energiezuinige maatregelen en milieuvriendelijke technieken. Zij kregen daarvoor ruim 200 miljoen euro fiscaal voordeel. Dat blijkt uit cijfers over 2014 die Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) onlangs publiceerde.

De cijfers zijn afkomstig uit de jaarverslagen van de Milieu Investeringsaftrek/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIAVAMIL) en de Energie Investeringsaftrek (EIA). Investeringen binnen deze regelingen kunnen leiden tot een belastingvoordeel. Het fiscale voordeel is geldig voor innovatieve investeringen die zich zonder die tegemoetkoming niet snel terug verdienen. Op die manier willen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met het ministerie van Financiën, een impuls geven aan technologische innovatie, energiebesparing en duurzame economische groei.
  • De Energiebesparing die met de investeringen via EIA in 2014 kan worden gerealiseerd, is te vergelijken met het jaarlijks energieverbruik van 531.000 huishoudens.
  • Eén euro belastingvoordeel leidt tot circa € 13 aan energie-investeringen.
  • Eén euro belastingvoordeel leidt € 24 milieu-investeringen.MKB profiteert

Het MKB maakt massaal gebruik van de regelingen. In totaal kwamen er voor beide regelingen meer dan 32.750 aanvragen binnen. Bijna 80 procent van de EIA-aanvragen kwam uit het MKB. Bij de MIAVAMIL was dat meer dan 90 procent. Ongeveer driekwart van de milieu-investeringen komen vanuit bedrijven met minder dan 10 werknemers. Het Rijk is, naast ruim 40 anderen partijen, nauw betrokken bij de uitvoering van het Nationaal Energieakkoord waarin onder andere afspraken zijn opgenomen over het tempo van energiebesparing en hernieuwbare energie.

EIA: Zonnepanelen en LED systemen populair

In totaal kwamen in 2014 17.745 aanvragen binnen. Met 4.679 aanvragen voor zonnepanelen en 3.238 aanvragen voor LED-verlichtingssystemen waren deze twee categorieën veruit het populairst. De meeste aanvragen kwamen uit de sector landbouw, bosbouw en visserij (25%), gevolgd door de groot- en detailhandel (24%) en de industrie (13%). De totale investering bedroeg 1.608 miljoen euro. Het totaal verleende fiscale voordeel in 2014 bedroeg 124 miljoen euro.

MIAVamil-voorbeeld

In 2014 is 15.012 maal MIAVAMIL aangevraagd. Daarbij is ruim 23 miljoen euro geclaimd voor de melkveestallen en een kleine 8 miljoen euro voor uitsluitend elektrisch aangedreven voertuigen. Het totaal aantal aanvragen was voor een totaal investeringsbedrag van 2.008 miljoen euro. Het grootste deel van deze gemelde investeringen zijn gedaan in de duurzame bouw (735 miljoen euro), mobiliteit (561 miljoen euro) en duurzame voedselproductie (540 miljoen euro). Croda is één van de bedrijven die fiscaal voordeel kreeg. Dat chemisch bedrijf bouwde een geavanceerde waterzuiveringsinstallatie voor de productie van schoon water uit haar eigen afvalwater. Het totaal verleende fiscale voordeel in 2014 bedroeg 83 miljoen euro.

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: