Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Champost tegen wortelknobbelaaltjes in biologische teelt vruchtgroenten

Wortelknobbelaaltjes vormen een probleem voor de biologische teelt van vruchtgroenten. Uit onderzoek blijkt nu dat de keuze voor compost het risico verminderd. Houtachtig compost en champost lieten de beste resultaten zien.



Samen met biologische telers, de vakgroep Biologische Bedrijfssystemen aan de Universiteit Wageningen en Wageningen UR Glastuinbouw werd in Bleiswijk een proef ingezet met tomaat cv. Capricia om maatregelen te toetsen voor de opkweek en teelt.

Hiervoor werden 5 L potten gevuld met grond van een teler. Het onderzoek richtte zich op diverse composten, additieven zoals silicium en antagonisten van wortelknobbelaaltjes. De maatregelen werden afzonderlijk getoetst en in combinatie met elkaar om te zien of er een extra sterk effect kon worden bereikt. Vooral houtachtig compost en champost met silicium bleken het aantal wortelknobbels op de wortels te verminderen. Houtachtig compost resulteerde daarnaast ook in het verminderen van het aantal nakomelingen. Een toevoeging van de schimmel Trichoderma werkte averechts en het onderdrukkend effect werd minder. De combinatie van champost en silicium gaf ook een vermindering van de wortelknobbels. Een combinatie van beide werkte zelfs beter dan elk afzonderlijk. Gebruik van champost gaf ook nog eens een grotere (zwaardere) tomatenplant. Het toedienen van champost moet wel voorzichtig gebeuren omdat het scherp materiaal is en er schade aan wortels kan optreden.

Voor meer informatie: www.wageningenur.nl
Publicatiedatum: