Tholen - Bij de Zaai-Ster in Leek zien ze nog voldoende groeikansen. Zo is de biologische versgroothandel niet alleen druk met bestellingen voor webshops, maar verwacht De Zaai-Ster ook meer vraag naar biologisch vanuit zorginstellingen. Pleunie Baarveld. "Vooral in de webshops zit een enorme groei. Dit is voor ons echt een goede investering in de breedte. We zijn steeds meer op consumentenniveau aan het inpakken. Dankzij onze service winnen de webwinkels één dag op versheid", aldus Pleunie. De Zaai-Ster maakt het voor webshops ook mogelijk geen voorraden aan te houden. Dat scheelt enorm. Ook voor de DKW heeft De Zaai-Ster een zeer breed stuks-magazijn ten behoeve van webshops.


Links Pleunie Baarveld van De Zaai-Ster. Rechts verse biologische kousenband van De Eemstuin.

De Zaai-Ster doet volgens haar ook steeds meer zaken doet met kleine initiatieven. "We hebben inmiddels best een aantal klanten die veel en regelmatig voor de invulling van bijvoorbeeld groenteboxen bij ons kopen. Het is aan ons om ook voor die groep klanten goed zichtbaar te blijven. Iedereen die serieus iets met biologisch wil doen, is bij ons welkom. We zorgen graag voor iedereen en bieden een passend assortiment."


Hier worden de bestellingen voor de webshops ingepakt.

Pleunie verwacht dat de groei in de toekomst voornamelijk van instellingen zal komen. "Zorginstellingen, dagbesteding, woonbegeleiding, dit soort instellingen kunnen in samenwerking met ons alles biologisch gaan doen. Dit soort instellingen zijn zoveel bezig met voeding, ik geloof echt dat daar de groei in zit. Een aantal jaar geleden was dit nog een stuk lastiger, maar de handel is nu zo efficiënt geworden dat hier veel meer kansen liggen. De producten zijn ook een stuk beter betaalbaar geworden. Instellingen gebruikten vroeger vaak 'retail-teelt' hiervoor, maar dit bleek geen goed idee. Een groente die niet mooi genoeg is voor in het schap, is nog prima bruikbaar."


Op dit scherm is de bestelling vanuit de webshop exact te zien.

Nieuwe winkels

De Zaai-Ster heeft gemerkt dat de natuurvoedingswinkels het dit jaar wat moeilijker hebben. Pleunie adviseert de winkeliers om eens wat meer van de gebaande paden af te wijken. "Volg de ontwikkelingen op de markt en verander waar nodig mee. Een goed voorbeeld van een vernieuwend initiatief is de verpakkingsvrije natuurvoedingswinkel in Groningen, waar wij nauw mee samenwerken. Deze ondernemers willen ook voor een bepaalde bewustwording zorgen. Ik verwacht dat er nog meer van dit soort vernieuwende concepten komen."


"Dit is zo'n mooi plaatje, met al de blauwe kisten. Hieraan is namelijk te zien dat al deze groenten uit Nederland komen."

Pleunie is positief over de toekomst: "De markt is zeker nog niet verzadigd. Zo zijn er best wat ondernemers die een natuurvoedingswinkel willen gaan beginnen. Ook in het Noorden. We vinden het vanuit De Zaai-Ster heel leuk om samen te werken met deze nieuwe aanwas. We kunnen van alles voor hen betekenen, ook qua inrichting." De consumenten in Noord-Nederland zijn volgens haar absoluut anders. "De mensen zijn hier toch wat kritischer. Ze kijken wat meer de kat uit de boom. Je kunt ze in beweging krijgen door iets op de goede manier aan te bieden."


De Zaai-Ster heeft als versgroothandel uiteraard ook een breed aanbod aan biologische kazen.

Historie De Zaai-Ster

Tot de huidige zes vennoten van De Zaai-Ster behoren ook nog altijd de twee oprichters, Maud Makkinga en Boudewijn Taminiau. "Zij zijn in 1981 in een oude eend met een schoenendoos vol geld op pad gegaan om een bio-boerderij in Tolbert te beginnen. Daar wilden ze lokaal gaan telen en lokaal gaan vermarkten, een visie waar De Zaai-Ster meer dan 30 jaar later nog steeds helemaal achter staat. De vraag groeide dermate dat samenwerking gezocht werd met andere boeren. De handelskant werd steeds belangrijker. En samenwerken. Samenwerken met boeren, producenten en collega-groothandels: de grote kracht van De Zaai-Ster. Vandaar dat De Zaai-Ster nu de oudste biologische groothandel van Nederland is."Voor meer informatie:

Pleunie Baarveld
De Zaai-Ster
Stevinweg 1
9351 VK Leek
0594 515578
Pleunie@zaai-ster.nl
www.dezaai-ster.nl