Reportage Zilt Proefbedrijf in EenVandaag

"Telen van zoutbestendige groente heeft de toekomst"

EenVandaag is twee weken geleden op Texel geweest en heeft een reportage gemaakt over het Zilt Proefbedrijf. Deze reportage is gisterenavond (17 augustus) uitgezonden op NPO1.

Eén van de grote gevaren voor de landbouw wereldwijd is verzilting. Het zouter worden voor de landbouwgrond zorgt ervoor dat de grond onbruikbaar wordt. Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat er jaarlijks 2000 hectare grond verloren gaat door verzilting.

De verzilte grond beslaat nu al een vijfde van het landbouwareaal wereldwijd. Maar de Texelse boer Marc van Rijsselberghe heeft daar iets op verzonnen. Hij doet onderzoek naar groenten die het wel goed doen op zoute grond. Zo is er al een aardappel, die ook de naam Marc draagt, die tot in Pakistan geteeld wordt op zoute grond.

Media over de hele wereld berichten over zijn vinding, en zelfs de minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh reisde af naar het eiland. Gaat dit ervoor zorgen dat we in 2050 9 miljard monden kunnen voeden? EenVandaag sprak er over met Esther van Baaren, onderzoekster grondwaterbeheer voor Deltares en Marc van Rijsselberghe.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.