Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Week van de Smaak: 11-20 september

Leeuwarden valt in de smaak

De Friese hoofdstad is dit jaar Nederlands Hoofdstad van de Smaak. Puur en eerlijk eten uit de omgeving: dat is waar Leeuwarden als Smaakstad 2015 voor staat. Dit jaar – en met name de Week van de Smaak (11-20 september) – is bij uitstek geschikt om Leeuwarden culinair te verkennen. Zo luid je deze week in met het jaarlijkse foodfestival Ljouwert Culinair en sluit je het festijn af met het Groot Liwwadder Diner, waar je samen met 1.000 anderen neerploft bij het grootste Friese openluchtrestaurant ooit. Verder biedt de noordelijke hoofdstad het hele jaar door tal van gastronomische highlights en evenementen: van de Friese Food Tour tot restaurant Eindeloos en van de WijnSpijs wandeling tot een Stadstuindiner.
 

Feestelijke aftrap Week van de Smaak met Ljouwert Culinair

Dit jaar staat de Nederlandse Week van de Smaak in het teken van verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren. Er zijn dan honderden activiteiten door het hele land, maar de Hoofdstad van de Smaak Leeuwarden pakt van 11-20 september extra uit. Zo wordt de week ingeluid met het foodfestival Ljouwert Culinair aan de voet van de scheve toren Oldehove van 11-13 september. Restaurants uit Leeuwarden en omstreken presenteren zich dan met de lekkerste hapjes en drankjes begeleid door loungemuziek, om zo gezamenlijk te proosten op het nieuwe culinaire seizoen. Voor de opening van dit festival, op vrijdagmiddag 11 september, wordt de nieuwe Held van de Smaak bekend gemaakt. Dit jaar gaat het om dé pionier die een voorbeeld is voor anderen op het gebied van vissen, verwerken en vis in zijn volle pracht op de kaart zetten. Hij of zij wordt bekroond met de eretitel Held van de Smaak 2015. Ter afsluiting van de Week van de Smaak vindt er op donderdag 17 september het Groot Liwwadder Diner plaats. De Tweebaksmarkt verandert dan in het grootste openluchtrestaurant van Leeuwarden, waar je met 1.000 anderen een maaltijd van streekproducten nuttigt onder het genot van een drankje en live entertainment.Iedere maand gastronomisch genieten

Het culinaire jaar van Leeuwarden werd in februari officieel geopend met het Smaakparadijs in Natuurmuseum Fryslân. Vanaf dat moment stond er iedere maand minimaal één bijzonder evenement centraal, zoals de grote Moederdagpicknick in mei. De komende maanden staan er nog heel wat evenementen op het programma. Zo wordt er aanstaande zondag 26 juli een WijnSpijs wandeling georganiseerd, langs zeven van de leukste restaurantjes van Leeuwarden. Op 10 september schuif je aan bij het derde Stadstuindiner (ieder seizoen één) met seizoensgebonden streekproducten, speciaal voor mensen met een platte beurs. Ook op cultureel vlak leer je meer over culinair Leeuwarden: in het Fries Museum is nog tot en met 30 augustus de tentoonstelling Vissers te zien. Bekijk de volledige agenda hier.
 

Op culinaire ontdekkingstocht

Ben je een echte food liefhebber? Leer de binnenstad van Leeuwarden dan beter kennen met de Friese Food Tour van WEareGRUTSK. Dit is een stadswandeling langs allerlei culinaire hotspots in Leeuwarden. Voor een goede bak koffie of killer cappuccino kun je terecht bij de hippe tenten Vinnie & Jo in de Grote Hoogstraat of Barrevoets in de Kleine Kerkstraat. Gezond en biologisch lunchen doe je bij Broodje Bewust. Café de Bak in voormalig gevangenis de Blokhuispoort organiseert iedere week een gezellige vrijdagmiddagborrel op het terras met DJ of singer-songwriter. Voor een (h)eerlijk diner moet je zijn bij restaurant Eindeloos onder leiding van topchefkok Willem Schaafsma of restaurant Wannee onder leiding van meesterkok Albert Kooy. Hier wordt veelvuldig gebruik gemaakt van biologische streekproducten, vergeten groenten en eerlijk vlees. Bij restaurant Sems word je niet alleen verrast met gerechten van maximaal vijf ingrediënten, maar ook met wijnen uit haar eigen wijncafé. Tot slot koken ze bij restaurant Élevé aan de rand van Leeuwarden de (Michelin)sterren van de hemel.

Voor meer informatie: www.lwdsmaakstad2015.nl
Publicatiedatum: