21 september in Amsterdam

KOST: Van ons dagelijks brood tot haute cuisine

Hoe staat het ervoor met onze Nederlandse eetcultuur? Dat gaan we ontdekken op 21 september tijdens KOST in de Citroëngarage, Amsterdam. Hét evenement waar chefs, boeren, telers, journalisten, beleidsmakers, wetenschappers en veranderingsgezinde food professionals samenkomen om de Nederlandse eetcultuur onder de loep te nemen.

Hoe komt het dat wanneer we het hebben over Nordic Cuisine of de Franse en Italiaanse keuken we meteen een beeld hebben van rijke culinaire tradities, maar dat wanneer je een Nederlander vraagt de Nederlandse eetcultuur te omschrijven veel mensen niet veel verder komen dan bitterballen en stamppot? Het goede nieuws is dat er steeds meer aandacht is voor goed voedsel. Tv-chefs, kookprogramma's en bloggers zijn niet meer van onze schermen weg te denken. Tegelijkertijd wordt er steeds vaker naar gemaksvoedsel als de kant-en-klaar maaltijd gegrepen. Vaak ongezond! Te zoet, te zout en te vet.Toch is de Nederlandse voedselcultuur volop in ontwikkeling. Er is er wel degelijk een duidelijke Nederlandse signatuur te ontdekken. Er gebeurt van alles op gastronomisch, agrarisch, cultureel en beleidsmatig gebied. Denk eens aan de populariteit van food festivals en de herwaardering voor ambachtelijke producten en recepten van vroeger. Of neem een kijkje in de keuken van een jonge chef als Joris Bijdendijk. Hij laat zich inspireren door oude Hollandse meesters zoals Rembrandt en Vermeer, maar ook door zijn leveranciers zoals De Goede Vissers die traditionele vangsttechnieken inzetten op de Waddenzee.

KOST is hét evenement over onze eetcultuur voor de Nederlandse food professional. Een line-up van de meest interessante sprekers en makers op het gebied van eten staat op het programma. Van 'Vreemde Kost' tot 'Oude Kost' en 'Moderne Kost'. Alle facetten van de Nederlandse eetcultuur komen aan bod. Wie de sprekers zijn, wordt in de komende maanden onthuld. Ons voedselsysteem staat voor een aantal flinke uitdagingen, waarbij kennis over vers, gezond en onbewerkt voedsel en een herkenbare Nederlandse eetcultuur een grote bijdrage kunnen leveren. Want beter eten doe je vooral door er meer over te leren en zelf aan de slag te gaan.

"In Nederland gebeurt veel moois, maar hoe breng je dat samen? Hoe creëer je een gezamenlijke identiteit en kom je af van ons eenzijdige krokettenimago?" – Samuel Levie over het belang van een evenement als KOST.

Platform Van Moeder Natuur

KOST is een initiatief van platform Van Moeder Natuur, een coalitie van GroentenFruit Huis, Nederlandse Zuivel Organisatie en Nederlands Bakkerij Centrum, in samenwerking met het ondergenoemde programmateam. Het platform zet zich in voor een gezonde Nederlandse eetcultuur. Dat betekent genieten van gezonde, natuurlijke basisvoedingsmiddelen boordevol nutriënten. Maar ook echt tijd te maken voor eten, zelf koken en samen aan tafel dineren.

Het programma van KOST wordt samengesteld door een team van Nederlandse influentials op het gebied van voedsel: Mac van Dinther, Joris Bijdendijk, Helen Kranstauber, Peter Klosse, Joris Lohman en Samuel Levie.

Voor meer informatie: www.kost-event.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.