Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat is jouw ingrediënt voor een wereld zonder honger?

Onlangs lanceerden het Verenigde Naties World Food Programme (WFP) en Hanna Verboom de 'a recipe for Zero Hunger' campagne. De Nederlandse campagne heeft als doel om bewustwording te creëren voor het SAFE (Safe Access to Fuel and Energy) programma in Darfur, welke mede mogelijk gemaakt wordt door een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij. Met het programma heeft WFP een recept gevonden om de vrouwen in Darfur hun kracht terug te geven door het bijbrengen van nieuwe kennis en vaardigheden, de middelen om eigen inkomsten te genereren en zonder gevaar een maaltijd te kunnen bereiden. Dit zijn essentiële ingrediënten voor het recept van WFP om honger de wereld uit te krijgen. Veilig koken is met name belangrijk door de vele veiligheids, gezondheids- en milieurisico's die gepaard gaan met het bereiden en koken van voedsel in Darfur. Hanna Verboom en WFP vragen het Nederlandse publiek om aandacht voor dit doel en om hun eigen ingrediënt voor een wereld zonder honger te delen via: www.arecipeforzerohunger.nl.Hanna Verboom: "Mijn ingrediënt voor Zero Hunger is storytelling. Het delen van elkaars verhalen beïnvloedt hoe we ons tot elkaar verhouden. Zelfs al hebben we compleet verschillende achtergronden en overtuigingen, deze verhalen zorgen ervoor dat we ons verbonden voelen. Zo creëren we een state of mind waarbij we actief naar elkaar uitreiken, de status quo beïnvloeden en uiteindelijk hand in hand honger de wereld uit kunnen krijgen."

Iedere dag riskeren miljoenen vrouwen en meisjes hun gezondheid en veiligheid tijdens de bereiding van maaltijden voor hun gezinnen. Meer dan een derde van de wereldpopulatie gebruikt fossiele brandstoffen zoals hout om op te koken. Het ontbreken van de beschikbaarheid van brandstof en voornamelijk brandhout, is een minder bekend, maar serieus probleem.

Door de aanhoudende droogte in het conflict getroffen Darfur, is de voorraad brandhout beperkt. Aangezien voornamelijk vrouwen en meisjes verantwoordelijk zijn voor het bereiden van maaltijden, besteden zij een groot deel van de dag aan het verzamelen van brandhout in onveilige gebieden waarbij het risico op (seksueel) geweld groot is. Daarnaast lopen ze thuis gevaar door het inademen van schadelijke gifstoffen, ontstaan door urenlang te koken op open vuur in slecht geventileerde ruimtes. Koken in Darfur is niet alleen een gevaarlijk maar ook tijdrovend proces waardoor weinig tijd overblijft voor activiteiten die inkomsten genereren. Het SAFE programma focust zich op het minimaliseren van de afhankelijkheid van brandhout en het aanreiken van nieuwe middelen, kennis en vaardigheden die de serieuze risico's, gerelateerd zijn aan het verzamelen van hout, verminderen en de vrouwen in Darfur helpen een meer onafhankelijk en stabieler bestaan op te bouwen.

Actrice en zakenvrouw Hanna Verboom bezocht WFP in Darfur om de vrouwen te ontmoeten die deelnemen aan het SAFE programma. "Ik had het geluk om tijd door te brengen met de vrouwen en meisjes uit het dorp Shagra, die deelnemen in het SAFE programma van WFP", zei Verboom. "Ik werd geïnspireerd door hun positieve blik op het leven, ondanks de risico's en gevaren waar zij vaak mee te maken krijgen tijdens de bereiding van maaltijden voor hun families. De wil om te leven en te lachen overwint alles. Daarom wil ik deze boodschap verspreiden. Hun verhalen verdienen het om verteld te worden."

Wat is jouw ingrediënt voor een wereld zonder honger?

De 'a recipe for Zero Hunger'-campagne roept het Nederlandse publiek op om het verhaal van de vrouwen in Darfur en het belang van het SAFE programma te delen en mee te denken aan een oplossing voor een wereld zonder honger. WFP en Hanna Verboom vragen het Nederlandse publiek om hun ingrediënt te delen via www.arecipeforzerohunger.nl.
Publicatiedatum: