Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioValley: uitbreiding in omschakeling

BioValley bedrijven – biologische telers in Noord-Holland Noord - breiden uit door nieuwe gronden om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Zoals het biologisch-dynamische bedrijf de Lepelaar van Jan en Inge Schrijver- de Roos en Joris Kollewijn, dat in 2014 ruim 23 hectare extra areaal kocht nabij Zijpe.

Jan Schrijver vertelt: "Zo groeien we van 44 naar 67 hectare. Voor de dure grondaankoop kregen we de ABN-AMRO bank en de Triodos bank mee om dit project te financieren." De Lepelaar wil de gronden omschakelen en in het eerste teeltjaar vruchtbaar maken met grasklaver, luzerne en bloemenranden.

Zaadteeltbedrijf Bejo doet mee, door op de nieuwe gronden proefvelden te huren voor duurzame en biologische zaadteelt en –vermeerdering. Ook op de rest van de percelen van de Lepelaar speelt biodiversiteit een grote rol. De ruim 2,6 hectare bloemenranden om de graanvelden en groentegewassen zijn een plek voor sluipwespen, galmuggen en de lieveheersbeestjes. "Zij doen hun werk om de luizen op te ruimen en de rupsen te parasiteren. En tussen de bloemen staat ook graan, vlas, boekweit en gierst. Daar komen veel vogels op af, zoals mussen, meesjes, patrijzen en kramsvogels. Het meest geniet ik van de kieviten en de scholeksters in het voorjaar. Vogels die bij ons gelukkig nog voorkomen, soms wel vijf nesten per hectare. Ze komen op de warmere gronden af met veel bodemleven, zoals wormen en diverse insecten." Voor hun inspanningen voor biodiversiteit won de Lepelaar de derde prijs van de Gouden Roerdomp van de provincie Noord-Holland. De Lepelaar werkt met een jong en dynamisch team van zeer goed opgeleide agrarische medewerkers, aangevuld met scholieren.

Voor meer informatie: www.biovalley.nl

Publicatiedatum: