Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een alternatief voor ten minste houdbaar tot...

In Nederland gooien consumenten jaarlijks 800 miljoen kilo voedsel weg. 15% van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over houdbaarheidsdata op verpakkingen. De verwarring ontstaat doordat veel consumenten het verschil niet weten tussen ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). Hierdoor bestaat het risico dat mensen voedingsmiddelen direct weggooien als de THT-datum is bereikt. Dat kan anders. De actie #THTWEGERMEE, een initiatief van kartonnen verpakkingsproducent Tetra Pak, wil bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling met een nieuwe en duidelijkere term ter vervanging van ten minste houdbaar tot. Deze zomer kan iedereen stemmen op een aantal alternatieven bedacht door experts met verschillende achtergronden. Politiek Den Haag neemt de winnende term in ontvangst.

Best before vs ten minste houdbaar tot

Nederland is door de Verordening van de Europese Commissie verplicht om de termen THT en TGT te gebruiken. Alle begrippen voor de Europese landen liggen vast. De Engelse versie van ten minste houdbaar tot is best before. Opvallend omdat taalkundig gezien de inhoud van de Engelse versie milder is. Dit terwijl ze allebei hetzelfde willen uitdrukken, namelijk een ondergrens aan de houdbaarheid en dus geen bovengrens.#THTWEGERMEE

De actie #THTWEGERMEE is opgezet om voedselverspilling tegen te gaan en een helder alternatief te bedenken voor THT. Op woensdag 1 juli komt een expertpanel van creatieve denkers bijeen om een aantal andere termen te bedenken. Het panel bestaat uit Toine Timmermans (programmamanager duurzame voedselketens Wageningen UR), Iens Boswijk (oprichtster Iens.nl), Lucy van der Helm (directeur SIRE), Mara Grimm (freelance culinair journalist), Edine Russel (hoofdredacteur ELLE Decoration & ELLE Eten), Hiske Versprille (culinair journalist Parool), Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf), Corné van Dooren (kennisspecialist duurzaam eten Voedingscentrum), Matthijs Sienot (uitgever Hetkanwel.nl), Anne-Corine Vlaardingerbroek (Project Manager CSR Jumbo Supermarkten) en Birgit Kamp (Communications Director North West Europe).

Stem mee

De alternatieve termen bedacht door het expertpanel verschijnen in juli op de website www.thtwegermee.nl. Zodra de termen online staan, kan iedereen zijn stem uitbrengen op zijn favoriete term. De winnende term zal vervolgens aangeboden worden aan politiek Den Haag. Houd twitter in de gaten voor nieuws rondom #THTWEGERMEE.

Publicatiedatum: