Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Buitenverwachting: open dag, proef de bentheimer, Bodemboerenfilm

Er staan diverse evenementen op de planning bij Boerderij Buitenverwachting aan de Vlietkade 2 in Hoogmade. Zaterdag 20 en zondag 21 juni doet de boerderij mee met Lekker naar de Boer. Zondag 28 juni kan men komen proeven van het vlees van de Bonte bentheimer en voor maandagavond 29 juni staat de vertoning van de film Bodemboeren vertoond worden. Lees hieronder meer:

Kom lekker naar de Boer en raak geïnspireerd

Aanstaand weekend 20-21 juni is het weer zover, dan houdt boerderij Buitenverwachting van 10:00 tot 17:00 open dag, in het kader van Lekker naar de Boer. De open dag is net als het bedrijf veelzijdig, er is dus van alles te doen en te zien. Zo zijn er kuikentjes en lammetjes is er een speelweide en kunnen er slootbeestjes worden gevangen. Ook kan men mee op koesafari, zijn er rondleidingen over ons eetbare erf en zijn er demonstraties zeep maken en schapenscheren. Tevens is er een doorlopende vertoning van de film Bodemboeren (zie voor meer informatie verderop in dit bericht). Bovendien is er verrassende catering op basis van eigen producten. Deze eigen producten worden ook verkocht. Voor een voorproefje zie:Voor actuele infomatie volg Boerderij Buitenverwachting op twitter: @boercornelis.

Proef en beleef de Bonte bentheimer

Op de open dag zijn ook de bijzondere Bonte bentheimer varkens te bewonderen. De bonte bentheimer is een bont varkensras dat vroeger veel voorkwam in de grensstreek van Bad Bentheim en Twente, vandaar de naam. Omdat het varken niet geschikt was voor de bio-industrie, raakte het in onbruik en was bijna uitgestorven. Tegenwoordig mag het ras zich in een revival verheugen vooral vanwege de heerlijke smaak van het vlees. Wilt u ook kennis maken met de bonte bentheimer in al zijn facetten en het vlees proeven, kom dan zondagmiddag 28 juni langs bij Buitenverwachting.

Programma
Begin 15:00 uur - Ontvangst met koffie, thee en lekkers uit de streek.
15:30 uur Bezoek aan de Bonte Bentheimers, de boer vertelt over het varken.
16:15 uur de Slachter en slager vertelt over het slachten en demonstreert het uitbenen.
17:00 uur Borrel met bite: een kleine proeverij bereid en toegelicht door Bart van Ratingen van de 'Slow Food Werkgroep van Kop tot Kont'.
18:00 uur Aan tafel: een heerlijke maaltijd met diverse soorten vlees van de bentheimer uitgebreid proeven en uitwisselen van smaak ervaringen. E.a. omlijst met verrassende drank. 19:30 uur einde.

Deelnemers kunnen het vlees van de Bonte Bentheimer ter plaatse kopen bij Boerderij Buitenverwachting. Tevens krijgt men na afloop de recepten mee en informatie aangeboden Locatie Boerderij Buitenverwachting, van de familie Van Rijn, Vlietkade 2, 2355 CR Hoogmade, 071 5018248.

Kosten en aanmelden
Voor deze middag, het gehele arrangement vragen we een bijdrage van 45 euro voor Slow Food-leden en 50 euro voor niet-Slow Food-leden, dit is inclusief drank. Aanmelden kan tot 26 juni aanstaande via [email protected]. De aanmelding is definitief na overmaking van het geld, op rekeningnummer: NL71 TRIO 0254.8007.85, van Slow Food Convivium Groene Hart, onder vermelding van 'Bonte Bentheimer'. Voor informatie/vragen: [email protected] of 06 46490187 (Carla Glorie)
 

Bodemboeren

Bodemboeren is een documentaire over de bodem aan de hand van vijf eigenwijze boeren. Deze boeren vertellen waarom en hoe zij observeren en experimenteren om de bodem duurzamer te beheren. Samen bouwen zij een grondig 'nieuw bodemverhaal', waarin duurzame voedselproductie meer is dan verliezen compenseren en bedreigingen afwenden. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende kennis vergroten zij voortdurend en actief hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen.

Ook in de Leidse regio zijn inspirerende voorbeelden van boeren, die extra werk maken van het beheer van hun bodem: de basis voor het productievermogen van hun bedrijf. Hun verhalen zijn van grote waarde voor de hele agrarische sector. Stichting IDeeWinkel organiseert in Jaar van de Bodem samen met Agrarische Natuurvereniging VANAde, IVN regio Leiden en de Leidse Bond van Amateurtuinders een vertoning in het Groene IDeeCafé. Eén van de makers, Frans Jan de Waard vertelt bij deze vertoning over de inspiratie voor en het maken van, de film. 'Leidse Bodemboer' Corneel van Rijn (een van de vijf eigenwijze boeren) zal de film en zijn visie op de bodem toelichten en mogelijke vragen beantwoorden. Daarna vertelt bodemkundige Anne Marie van Dam (www.bodemdienstvandam.nl) over Goed bodembeheer: tips om goed naar de bodem te kijken, en er goed voor te zorgen.

De vertoning zal plaatsvinden op maandagavond 29 juni. Om 20:00 uur gaat de zaal open, de vertoning start om 20:15 uur en eindigt rond 22:00 uur.

Toegang is gratis, maar het aantal deelnemers is beperkt, dus reserveren is wenselijk; vol is vol! Plaatsen zijn tot 25 juni te reserveren. Dat doe je door een mailtje te sturen naar [email protected]. Je kunt ook via facebook reserveren: Je gaat dan naar deze pagina. Daarna klik je bovenaan op 'gaat'.
Publicatiedatum: