Verdedigt 'zero-tolerance'-beleid

Akkoord over Spaans standpunt nieuwe EU-wetgeving

De Spaanse minister voor landbouw, voeding en milieu, Isabel García Tejerina, en de regionale raadsleden voor landbouw zijn het eens geworden over een algemeen Spaans standpunt voor de onderhandeling over de nieuwe EU-wetgeving omtrent biologische producten. De lidstaten van de EU zullen op 16 juni in Luxemburg proberen om een akkoord te bereiken met betrekking tot deze wetgeving.

De secretaris-generaal voor landbouw, Carlos Cabanas, zei dat hij vol vertrouwen was dat een overeenkomst aan het einde van deze week bereikt zal worden na alle voortgang die geboekt is bij de informele raad van ministers die vorige week is gehouden in Riga.

Hij wees erop dat de laatste horde die nog genomen moet worden, gaat over hoe controle over ongeautoriseerde bestanddelen in biologische landbouw kan worden bewerkstelligd. Het wisselende presidentschap van de EU zoekt naar een gebalanceerd standpunt dat door alle landen op gelijke wijze toegepast kan worden. 


De minister van landbouw en de raadsleden debatteren over biologische producten. foto: Magrama

Cabanas zei dat Spanje erg streng is in dit opzicht, een biologisch product verliest direct deze status als er ongeautoriseerde bestanddelen aangetroffen worden. Het wordt dan verboden om het product nog als biologisch te vermarkten. Andere landen hanteren echter 'drempels' of MRL-waarden.

"Het probleem is dat elke lidstaat zijn huidige beleid wil behouden. Spanje probeert iets van een compromis te vinden, om zeker te stellen dat alle lidstaten de controle op biologische landbouw op dezelfde manier toepassen", zegt Cabanas.

Vereisten voor import

Cabanas benadrukte dat de overheid zich met name richt op het verzoeken van wisselwerking voor alle import, een doelstelling die bijna is behaald. "Ons doel is om zeker te stellen dat rond 2020 alle import uit derde landen gedwongen worden om aan dezelfde voorwaarden te voldoen die voor Europese biologische telers gelden."

Spanje ondersteunt ook de biologische certificering van nieuwe producten, zodat ze in waarde toenemen.

Het raadslid van Aragon voor landbouw, veeteelt en milieu, Modesto Lobón, zal bij de volgende vergadering aanwezig zijn als afgevaardigde voor de autonome regio's. Hij benadrukte dat het standpunt van Spanje erop neerkomt dat producten waarin niet-biologische bestanddelen aanwezig zijn nooit als biologisch mogen worden beschouwd. Volgens Lobón verdedigt Spanje zijn 'zero tolerance'-beleid hierin, dit in tegenstelling tot verschillende andere landen.

Bron: Efeagro.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.