Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Greenpeace wil agro-ecologische landbouw

Greenpeace lanceert internationaal de campagne Food For Life. In een rapport toont ze de verbanden aan tussen kanker en het gebruik van chemische pesticiden in de landbouw.

De WHO stuurde onlangs een waarschuwing uit over de onkruidbestrijder glyfosaat (ook Roundup van Monsanto), omdat de link met kanker onrustwekkend blijkt. Greenpeace publiceert nu een rapport waarmee ze verbanden aantoont tussen chemische pesticiden en veelvoorkomende ziektes en aandoeningen.

De enige zekere manier om onze blootstelling aan giftige pesticiden te beperken, is een omschakeling naar volledig ecologische landbouw, vindt Greenpeace. De ngo wil uitdrukkelijk de boeren niet aanvallen, want zij hebben als eerste te lijden onder het gebruik van pesticiden, maar hoopt juist op een tendens naar ecologische landbouw, samen met de boeren. Internationaal loopt nu de campagne Food for Life, in het Nederlands Ik weet wat ik eet. Greenpeace beseft dat de landbouwsector in zak en as zit en wil voor de boeren een goede oplossing.

Welke ziektes?

Pesticiden houden volgens onderzoek verband met vertraagde cognitieve ontwikkeling, gedragsstoornissen en aangeboren afwijkingen bij kinderen. Ook blijkt er een link met prostaatkanker, longkanker en andere kankersoorten. Tevens wordt de link gelegd met neurodegeneratieve aandoeningen als de ziektes van Parkinson en Alzheimer bij mensen die sterker blootgesteld worden aan pesticiden. Eén van de pesticiden is chloorpyrifos, dat stelselmatig wordt aangetroffen in voeding en in moedermelk. Bij gezondheidsonderzoek zijn sterke bewijzen gevonden dat er een verband is met vele kankers, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen, verstoorde neurologische functies, de ziekte van Parkinson en hypergevoeligheid.

Oorzaak moeilijk te bewijzen

Volgens Greenpeace blijft het een grote uitdaging om wetenschappelijk te bewijzen dat pesticiden de effectieve oorzaak zijn. Niet omdat het onwaar zou zijn, maar omdat je voor een wetenschappelijk bewijs bepaalde criteria nodig hebt. Ten eerste is geen enkele groep mensen nog helemaal vrij van chemische residuen, dus je hebt geen blanco groep om vergelijkend te meten. Ten tweede worden ziektes zoals kanker en astma vaak veroorzaakt door een veelheid aan factoren. De oorzaak van ziektes analyseren vergt zeer complex en langdurig onderzoek. Ten derde zijn pesticiden zijn niet de enige chemische stoffen in ons lichaam. Ten vierde is het erg moeilijk om na te gaan wat er gebeurt in je lichaam als een cocktail van chemische stoffen met elkaar in interactie gaan. Bovendien is er naar dit laatste aspect zeer weinig onderzoek gedaan. Greenpeace weet wel met zekerheid te melden dat kwetsbare groepen zoals ongeboren baby's en jonge kinderen, alsook de boeren zelf en hun families, directe schade kunnen ondervinden.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: