FoodGuerrilla opent Wormenhotels

Ruim 99% van wat we eten komt uit de bodem. Toch gaan er wereldwijd elke minuut 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond verloren door slecht bodemgebruik. FoodGuerrilla komt in actie en opent de kleinste hotelketen van Nederland! Met vijf wormenhotels op beroemde Amsterdamse bordessen van onder andere Het Amstel Hotel, Het Volkshotel en het NH Barbizon Palace vraagt FoodGuerrilla aandacht voor een gezonde bodem. De wormenhotels worden onthuld op vrijdag 8 mei op de Nieuwmarkt in Amsterdam.

Het wormenhotel

Op 8 mei legt FoodGuerrilla de helden van de bodem, de wormen, in de watten. In een wormenhotel leven zo'n 100 wormen die compost maken van gft-afval. Deze compost is rijk aan nuttige mineralen voor een vruchtbare bodem, en kan worden uitgestrooid in de tuin, bij de kamerplanten of in de balkonbakken. Door gft-afval te composteren wordt met de wormenhotels een kringloop gesloten. Restjes zoals aardappelschillen, klokhuizen en koffiedik die normaal in de vuilnisbak verdwijnen, zijn de favoriete kostjes voor de worm.

Het wormenhotel is op kleine schaal een voorbeeld van wat er moet gebeuren op grote schaal, wereldwijd. Boeren moeten de bodem niet langer uitputten, maar behandelen als levend organisme dat we moeten voeden om in 2050 negen miljard magen te vullen. Zorgen dat die belangrijke voedingsstoffen uit afval niet meer verloren gaan, is een van de manieren om bodemdegradatie tegen te gaan.

International Year of Soils

De Verenigde Naties heeft 2015 uitgeroepen tot International Year of Soils (IYS) om aandacht te vragen voor een betere omgang met de bodem. In de afgelopen 40 jaar is ruim een kwart van alle vruchtbare landbouwgrond in de wereld schade toegebracht. Schade die voor een groot deel ontstaat doordat boeren landbouwen in grootschalige monoculturen, overvloedig kunstmest en pesticiden gebruiken en veelvuldig ploegen. Zo raakt het bodemleven verstoord, waardoor hij niet meer weerbaar is tegen regen en wind, met erosie en onvruchtbaarheid tot gevolg.

Opening

Gelukkig kunnen we zelf, op kleine schaal, ook iets bijdragen aan het verbeteren van de bodem. Kom op 8 mei naar de opening van het Wormenhotel op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Tussen 14:00 en 15:00 uur wordt de kleinste hotelketen van Amsterdam feestelijk geopend door 12 kinderen van het buurtproject Academie van de Stad en betreden de eerste 'gasten' de hotels. Leer alles over je eigen wormenhotel bouwen, over composteren van Le Compostier en kom de verschillende wormhelden bekijken met eigen ogen. Na de opening op de Nieuwmarkt zijn de wormenhotels nog tot en met 18 mei te bezoeken op de bordessen van de deelnemende Amsterdamse hotels. Bekijk voor meer informatie en de DIY handleiding voor het bouwen van je eigen wormenhotel het Facebookevent en de website wormenhotel.foodguerrilla.nl.

Over OneWorld FoodGuerrilla

Het Wormenhotel is een initiatief van FoodGuerrilla, het actieplatform van OneWorld voor voedseldwarsdenkers in Nederland die samen strijden voor gezonder, eerlijker en duurzamer voedsel. Het Wormenhotel is opgezet in samenwerking met Het Amstel Hotel, Conscious Hotel Vondelpark, NH Barbizon Palace, Het Volkshotel en Casa400. De Wormenhotels zijn mede mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds en Mediamatic.

Kijk voor meer informatie op deze website.

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.