Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoeker Rien van der Maas (PPO):

"Nieuwe biologische appel Natyra is een succes"

Fruitpact cofinancierde onderzoek door PPO-Wur in Randwijk naar een nieuwe biologische appel, met de merknaam SQ159/Natyra. Onderzoeker Rien van der Maas (54) van PPO heeft onlangs het onderzoek afgerond. "De biologische telers waren op zoek naar nieuwe producten en zochten vooral een zoete appel, die goed te bewaren valt. Dat is nu het geval met Natyra. Een succes voor raseigenaar Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek-PPO / PRI uit Wageningen en haar vertegenwoordiger Fresh Forward Marketing BV uit Eck en Wiel."

Hij vervolgt: "De appelbomen voor de SQ159/Natyra worden op dit moment op verschillende biologische bedrijven aangeplant. De Duitse biologische telers zijn er het eerst ingestapt, ik geloof zelfs dat de jonge bomen voor het komende plantseizoen momenteel even zijn uitverkocht. We hebben in 2012 de start gemaakt met dit onderzoek. Daarbij waren namens de biologische fruittelers de vereniging Prisma, het Productschap Tuinbouw en het Fruitpact als financiers betrokken. Want dat was voorwaarde om rijkssubsidie te krijgen onder de vlag van beleid voor de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal. We begonnen hier op PPO in Randwijk met twee appelrassen en een perenras, de Natyra is de enige die het gered heeft. Het onderzoek aan SQ159 is al in 2000 begonnen waarbij we vijf bomen globaal gevolgd hebben. Met het verdere onderzoek konden we grotere aantallen aanplanten van SQ159 en onder biologische teeltomstandigheden de gebruikswaarde van de boom en de appel beter bekijken. Je let onder meer op teelt, ziektegevoeligheid, productie, bestuiving en bewaringseigenschappen van zo'n nieuw ras. De biologische telers zochten naar een goed te bewaren, zoete appel. Op het tweede plan stond de vraag of die appel ook voor reguliere teelt te gebruiken zou zijn. Uit het onderzoek hebben we teeltadviezen opgesteld, maar dat zijn niet de enige criteria voor een raseigenaar om de boom breed te gaan uitzetten, of voor fruittelers om ze aan te planten. Anderen hebben ook hun ervaringen, iedereen kijkt mee bij een nieuw ras. Daarbij worden vragen beantwoord als: zijn er alternatieven voor deze appel of peer, of hoe gaat het met de teelt van bestaande rassen. PPO werkt verder: sinds vorig jaar is er een nieuw consortium actief dat ons opdracht tot gebruikswaarde van rassen heeft gegeven."

Bron: Fruitpact
Publicatiedatum: