22 april bij bio-tuinderij Eyckenstein

Bodem staat centraal tijdens 'Slow Food Utrecht in gesprek'

Waarom groeit het ene gewas wel en het andere niet ondanks alle goede zorgen en aandacht? Een goede bodem is de basis, maar helaas niet vanzelfsprekend. Niet voor niets is 2015 internationaal uitgeroepen tot het Jaar van de bodem. Maar voor velen is de bodem toch vaak letterlijk een 'black box'. Daarom stelt Slow Food Utrecht op woensdagavond 22 april de bodem centraal tijdens 'Slow Food Utrecht in gesprek'.

'Waarom is die bodem zo belangrijk?' is dé vraag tijdens Slow Food Utrecht in Gesprek op de avond van 22 april. De avond start om 18:30 uur met een facultatieve rondleiding over de biologische Tuinderij Eyckenstein door gastheer tuinder Luuk Schouten. Om 19:15 uur is officiële ontvangst met koffie en thee in de oranjerie waarna deskundige sprekers informatieve inleidingen geven. Ir. Wijnand Sukkel (Wageningen UR-Praktijkonderzoek Plant en Omgeving) gaat in op het belang van de bodem voor de landbouw. Ook gaat hij in op vragen als hoe houd je de bodem gezond en wat is regionale en duurzame landbouw. Daarna vertalen Jantien van Loor (Velt afdeling Gooi en Eemland) en Luuk Schouten de theorie naar praktijk. In de provincie Utrecht varieert immers de bodem van klei, zand tot veen en alles wat daar tussenin zit. Deelnemers zullen zich gaan buigen over de bodemkaart van de provincie Utrecht, de betekenis daarvan voor het landgebruik en het bodemprofiel van de tuin van Eyckenstein. Tijdens een discussie met de deelnemers zal de focus liggen op de regionale voedselkeren en de duurzaamheid daarvan. De avond eindigt rond 22:00 uur.


Initiatiefnemers

Slow Food Utrecht in Gesprek is een initiatief van het convivium Slow Food Utrecht en heeft als doel om met Slow Food leden en belangstellenden een onderwerp inhoudelijk ui te diepen. Het thema bodem ligt Slow Food na aan het hart, getuige het wereldwijde 'Terra Madre' netwerk en het bevorderen van biodiversiteit. 'Waarom is die bodem zo belangrijk?' is dit jaar de eerste van twee bijeenkomsten met een inhoudelijk thema onder de naam Slow Food in gesprek. Slowfood Utrecht is te vinden op de website van Slow Food Nederland en op Facebook.

Praktische informatie (ook te vinden op de website):
  • Adres: Tuinderij Eyckenstein, Dorpsweg 264 (achter, d.w.z. paadje links van woonhuis 264 t.o. landgoed Eyckenstein) 3738 CD Maartensdijk.
  • Goed bereikbaar met fiets en openbaar vervoer: Bus 58, halte Rustenhove (stopt vlakbij tuinderij)
  • Kosten 7,50 euro voor Slow Food leden, 10 euro voor niet-leden, inclusief koffie en thee tijdens de avond. Overige drankjes zijn tegen een geringe gift ter plaatse te verkrijgen.
  • Aanmelding via evenementen-Utrecht@slowfood.nl o.v.v. SFU in gesprek/bodem met vermelding wel/geen rondleiding.
  • Op voorhand kunnen vragen voor de sprekers worden ingediend via evenementen-Utrecht@slowfood.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven