Dijksma vraagt Ctgb toelating van neonicotinoïden opnieuw te beoordelen

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft de voorzitter van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gevraagd op basis van een rapport van de European Academies' Science Advisory Council (EASAC) de toelating van neonicotinoïden in Nederland opnieuw te beoordelen. Ze wil zo spoedig mogelijk geïnformeerd worden of dit onderzoek het Ctgb aanleiding geeft tot het intrekken van toelatingen van deze middelen. Dit schrijft Dijksma in deze brief aan de Tweede Kamer.

De EASAC heeft op verzoek van de Europese Commissie onderzoek gedaan naar het effect van neonicotinoïden op onder meer zweefvliegen, hommels en solitaire bijen. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport 'Ecosystem services, agriculture and neonicotinoids'.

Dijksma heeft eurocommissaris Andriukaitis inmiddels al verzocht het rapport van de EASAC zo snel mogelijk te laten beoordelen door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en te bezien of deze nieuwe wetenschappelijke studie moet leiden tot het intrekken van de goedkeuring van neonicotinoïden als werkzame stof in gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast heeft zij hem gevraagd de nodige acties te ondernemen om in Europa de transitie van hoog-risico gewasbeschermingsmiddelen naar laag-risico gewasbeschermingsmiddelen te versnellen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.