Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
15 april in Wageningen

Boerendebat – Gevolgen van TTIP voor landbouw en klimaat, mét alternatieven

Op woensdag 15 april wordt er een debat met vertegenwoordigers van boerenorganisaties in Wageningen georganiseerd. Het thema van dit debat is het vrijhandelsakkoord TTIP waarover momenteel wordt onderhandeld tussen de EU en de VS. Zorgt TTIP voor meer welvaart en banen aan beide kanten van de oceaan, of juist voor een uitholling van milieu- en voedselveiligheid-standaarden en de sluiting van Europese familiebedrijven in de landbouw? Naast op de gevolgen voor de Nederlandse landbouw, wordt er ingegaan op de gevolgen van TTIP voor het klimaat. Ook wordt er een alternatief besproken en mogelijkheden om te komen tot een gezamenlijke TTIP- klimaatcampagne.

Deelnemers aan het debat
  • Dagvoorzitter Hanny van Geel (Europese Co√∂rdinatie Via Campesina)
  • Roel Jongeneel universitair docent LEI/WUR (15 minuten) zal de gevolgen van TTIP (en CETA) voor de Nederlandse boeren bespreken onder andere op basis van het LEI-rapport 'Effects of an EU-US trade agreement on the Dutch agro-food sector'.
  • De volgende vertegenwoordigers van boerenorganisaties zullen hun visie presenteren (10 minuten ieder): Keimpe van der Heide (bestuurslid Nederlandse Akkerbouw Vakbond) - Ingrid Jansen (voorzitter Nederlandse Vakbond Varkenshouders) - Bart Janssen (LTO Noord voorzitter vakgroep Pluimveehouderij) - Sieta van Keimpema (voorzitter Dutch Dairymen Board). Hierna onderlinge discussie en discussie met de zaal.
  • Guus Geurts (auteur Wereldvoedsel, namens XminY betrokken bij Platform ABC) over de relatie tussen vrijhandel (met name TTIP), en de mogelijkheden te komen tot een nieuw klimaatakkoord in december. Hoe zou een alternatief handelsbeleid er uit kunnen zien?
  • Mingue Marley (Fossil Free Wageningen) over hun nationale en wereldwijde campagne.
Hierna discussie met de aanwezigen onder andere over hoe we kunnen samenwerken rond deze thema's, bijvoorbeeld binnen een gezamenlijke TTIP-klimaatcampagne.

Locatie: Forum-gebouw (zaal C222), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB, Wageningen. Het debat vindt plaats van 20:00-22:00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur met koffie en thee, na afloop mogelijkheden na te praten onder genot van een drankje.

De toegang is gratis, graag wel aanmelden bij [email protected] of via de facebookpagina.

Het debat op 15 april wordt georganiseerd door Platform Aarde Boer Consument, de Boerengroep Wageningen, Stichting Otherwise, Stichting RUW, NAV, NMV en DDB.

Voor aanmelding en meer informatie: Guus Geurts (inhoudelijke organisatie van het debat), [email protected], 06 43979849.
Publicatiedatum: