Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Steentje bijdragen richting 100% biologische compost"

Ekoplaza maakt na maaltijden ook compost van AGF-reststromen

Tholen - Ekoplaza verkoopt sinds een aantal maanden maaltijden die gemaakt zijn van reststromen van groenten en fruit. De biologische supermarktketen wil een nog groter deel van deze reststroom op een hoogwaardige manier gaan verwerken. Daarom introduceert Ekoplaza binnenkort ook compost dat gemaakt wordt van deze reststromen. "De maaltijden zijn een succes en daarom willen we nu een stap verder gaan door de reststromen ook nog te verwerken tot biologische compost en potgrond. We hopen deze producten vóór april in de schappen te hebben", zo licht Steven IJzerman, medewerker Kwaliteit van Udea, toe.

AGF grootste reststroom

Onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research is onderzocht hoeveel restverwaarding Udea heeft. AGF bleek de grootste restroom te zijn. Daarom besloot Udea hier werk van te maken. "We hebben daarom bekeken waar dit overschot precies vandaan komt. Zo houden we in onze eigen snijderij restafval over en keuren we vanwege kwaliteitsredenen wel eens pallets af. En een deel van dit overschot komt natuurlijk doordat we wel eens teveel inkopen van een bepaald product."

Maaltijden

Steven geeft aan dat Udea als groothandel een bepaalde kwaliteit naar de winkels toe wil garanderen. "Daarom kiezen we er bijvoorbeeld voor om een paprika die begint te rimpelen niet te leveren. Het restafval bestaat grotendeels uit goed bruikbare producten, die niet goed genoeg zijn om de keten in te gaan. Voorheen ging het merendeel van deze reststroom naar een lokale biologische varkensboer, maar sinds eind vorig jaar brengen we een deel van de reststroom naar traiteur De Oorsprong. De Oorsprong verwerkt onze 'kliekjes' in twee koelverse producten, frittata en groentesoep." Er is iedere week overleg tussen over en weer tussen de medewerkers van Udea en De Oorsprong.

In december werden deze maaltijden bij vijf winkels in het schap gelegd en inmiddels zijn ze bij alle Ekoplaza's verkrijgbaar. "Tijdens de proef kregen we erg positieve reacties, aangezien het eeuwig zonde is om niks met deze reststromen te doen. Daarom werd besloten om het concept bij alle Ekoplaza-supermarkten in te voeren." Steven benadrukt dat een goede uitleg over de producten essentieel is voor het succes. Bij de Ekoplaza conceptstore aan de Stadhouderskade in Amsterdam gaan ze overigens nog een stapje verder: "Daar is nu zelfs een foodwaste maaltijd verkrijgbaar. Die maken ze daar klaar in de eigen keuken."


Een container met AGF-afval van Udea.

Compost

Steven geeft aan dat Udea nu dus nog een stap verder wil gaan, door een deel van de reststromen voortaan te laten verwerken tot biologische compost en potgrond. "Dit wordt 100% biologisch, aangezien we enkel biologische AGF-producten verhandelen." Udea heeft in Attero een partner gevonden voor de compostering. "Onze reststromen worden aangevuld met afval van bomen en dergelijke, aangezien zij wat wij in een jaar weggooien in één dag kunnen verwerken."

Udea hoopt de compost vóór april te kunnen introduceren. "De biologische branche wil steeds meer toe naar alleen 100 procent biologische compost en het aanbod is daarvoor nu nog niet toereikend. Hieraan willen wij op deze manier een steentje bijdragen. We zouden dan ook graag boeren en productiebedrijven die reststromen over hebben willen vragen om dit tot compost te laten verwerken." De compost zal voor alle winkels bestelbaar zijn. En in week 12 volgt een speciale actie.

Voor meer informatie:

Steven IJzerman
Udea
Doornhoek 4040
5465 TD Veghel
0413 256700
sijzerman@udea.nl
www.udea.nl
www.ekoplaza.nl