Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Biologische landbouw zowel teelt- als gezondheidsstrategie

Tijdens de 28e editie van de winterconferentie van de Northeast Organic Farming Association in Worcester State University in Massachusetts stond onder andere de economische voordelen van bio-teelt centraal. De conferentie is een belangrijk ontmoetingspunt voor beginnende en ervaren telers, voedselactivisten en mensen actief in de biologische teelt. Dit jaar waren er 70 workshops over de productie van gewassen, bedrijfsbeheer, gezondheid, veeteelt, bijenteelt en andere onderwerpen.Verduurzaming

De belangrijkste spreker was Greg Judy, die sinds enkele jaren biologische en milieuvriendelijke landbouwtechnieken toepast op zijn bedrijf in Missouri. Hij vertelde de bezoekers over animal rights en een juist gebruik van de bodem. Zelf maakt hij geen gebruik van kalk, meststoffen, chemicaliƫn of apparatuur.

"We moeten ophouden met het gebruik van chemicaliƫn die de bodem eroderen", zei hij. "Het wordt tijd dat we jonge telers productieve en milieubesparende technieken bijbrengen, anders is er over een paar jaar geen boerenbedrijf meer over. We brengen nu niet alleen schade toe aan gezondheid en leefomgeving, uiteindelijk schaadt dit ook de economie. We moeten naar een duurzame manier van landbouw en veeteelt."

Betere wetgeving

Directeur van de NOFA conferentie, Jack Kittredge, zei in een interview: "Wij als organisatie zijn erop gebrand om betere wetgeving tot stand te brengen. In de eerste plaats gaat het om labeling met betrekking tot GGO-producten. We zijn ons er bewust van dat uitspraken over GGO gevoelig liggen. Hard bewijs dat genetisch gemodificeerde gewassen tot gezondheidsklachten leidt is er niet, maar veel mensen geloven dat ze problemen met de spijsvertering, glutenintolerantie en ontstekingen veroorzaken. Wij willen dat mensen bewuster worden over de teelt, de toepassing en de brede verkrijgbaarheid ervan."

NOFA is onderdeel van een coalitie bestaande uit Massachusetts Public Interest Research Group, MoveOn.org en Massachusetts Right To Know GMO's, die allemaal gericht zijn op betere labeling voor genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen.

Voor meer informatie: www.nofa.org
Publicatiedatum: