Traiteur De Oorsprong, Wageningen UR en EkoPlaza zijn een unieke samenwerking aangegaan. Er worden maaltijden gemaakt van de voedselreststromen van EkoPlaza.

Ons eten maakt in een korte periode een hele intensieve reis tussen boer en bord. Helaas belandt 1/3 van al dit voedsel tijdens deze reis in de vuilnisbak. In 'Het jaar tegen de voedselverspilling' is EkoPlaza – in samenwerking met de Wageningen UR – bezig met een aantal initiatieven om haar eigen voedselreststromen een duurzamere bestemming te geven.

Bij het magazijn van EkoPlaza komen iedere dag grote hoeveelheden groenten en fruit binnen die vervolgens zo snel mogelijk naar de winkels gaan. Zo ligt er altijd verse waar voor u in de winkel. Ondanks een goede afstemming komt het voor dat er meer ingekocht wordt in het magazijn dan dat de winkels kunnen verkopen. Het gevolg is dat deze producten te rijp en daarom niet meer naar de winkels kunnen worden verstuurd. Allereerst wil EkoPlaza garanderen dat deze producten ook nog een aantal dagen bij u thuis vers blijven. De producten zijn op dat moment overrijp en daarmee ook overheerlijk, maar ze kunnen deze garantie op zo'n moment niet geven.

Deze producten komen nu niet in de winkels en dat is eeuwig zonde. Daarom is samen met Koos Boertjens van Traiteur De Oorsprong bekeken welke oplossing hiervoor kan worden gevonden. In veel gezinnen worden alle maaltijdresten van een week verzameld en op één dag samen gegeten. 'Kliekjesdag'. Een heerlijk, duurzaam, biologisch product die ook nog voordelig is.

Hieruit kwam het idee om met deze volgroeide producten een heerlijke maaltijd te maken die voor een mooie prijs kunnen worden aangeboden. De Oorsprong krijgt de (g)oude groente van EkoPlaza en maakt hiermee een heerlijke maaltijd die iedere week varieert in groente naar het aanbod van EkoPlaza. Een perfecte manier om de producten die anders niet gebruikt worden te redden en een mooie nieuwe bestemming te geven. Een maaltijd met ervaring.

De producten:

Frittata
Geen beter recept past bij het verwerken van kliekjes als de frittata. Dit recept is ontstaan doordat de Italianen een manier zochten om de etensrestjes te verwerken tot een maaltijd. Eieren bleken de perfecte manier om de overgebleven producten in te vermengen en zo een heerlijke maaltijd op te dienen.

Groentesoep van de week
Niets is zo perfect om de kliekjes in te verwerken als soep. De groentesoep zal iedere week van groente wisselen. Een perfecte basis om wekelijks heerlijk en gevarieerd te eten.

Klik hier voor antwoorden op veel voorkomende vragen over deze producten.