Traiteur De Oorsprong, Wageningen UR en EkoPlaza zijn een unieke samenwerking aangegaan. Er worden maaltijden gemaakt van de voedselreststromen van EkoPlaza.
Ons eten maakt in een korte periode een hele intensieve reis tussen boer en bord. Helaas belandt 1/3 van al dit voedsel tijdens deze reis in de vuilnisbak. In 'Het jaar tegen de voedselverspilling' is EkoPlaza – in samenwerking met de Wageningen UR – bezig met een aantal initiatieven om haar eigen voedselreststromen een duurzamere bestemming te geven.
Bij het magazijn van EkoPlaza komen iedere dag grote hoeveelheden groenten en fruit binnen die vervolgens zo snel mogelijk naar de winkels gaan. Zo ligt er altijd verse waar voor u in de winkel. Ondanks een goede afstemming komt het voor dat er meer ingekocht wordt in het magazijn dan dat de winkels kunnen verkopen. Het gevolg is dat deze producten te rijp en daarom niet meer naar de winkels kunnen worden verstuurd. Allereerst wil EkoPlaza garanderen dat deze producten ook nog een aantal dagen bij u thuis vers blijven. De producten zijn op dat moment overrijp en daarmee ook overheerlijk, maar ze kunnen deze garantie op zo'n moment niet geven.
Deze producten komen nu niet in de winkels en dat is eeuwig zonde. Daarom is samen met Koos Boertjens van Traiteur De Oorsprong bekeken welke oplossing hiervoor kan worden gevonden. In veel gezinnen worden alle maaltijdresten van een week verzameld en op één dag samen gegeten. 'Kliekjesdag'. Een heerlijk, duurzaam, biologisch product die ook nog voordelig is.
Hieruit kwam het idee om met deze volgroeide producten een heerlijke maaltijd te maken die voor een mooie prijs kunnen worden aangeboden. De Oorsprong krijgt de (g)oude groente van EkoPlaza en maakt hiermee een heerlijke maaltijd die iedere week varieert in groente naar het aanbod van EkoPlaza. Een perfecte manier om de producten die anders niet gebruikt worden te redden en een mooie nieuwe bestemming te geven. Een maaltijd met ervaring.
De producten:
Frittata
Geen beter recept past bij het verwerken van kliekjes als de frittata. Dit recept is ontstaan doordat de Italianen een manier zochten om de etensrestjes te verwerken tot een maaltijd. Eieren bleken de perfecte manier om de overgebleven producten in te vermengen en zo een heerlijke maaltijd op te dienen.
Groentesoep van de week
Niets is zo perfect om de kliekjes in te verwerken als soep. De groentesoep zal iedere week van groente wisselen. Een perfecte basis om wekelijks heerlijk en gevarieerd te eten.
Klik hier voor antwoorden op veel voorkomende vragen over deze producten.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Nu moet blijken of de consument zijn boodschappenpatroon gaat aanpassen"
- Nieuwbouw en restyling voor BioBandits
- BOON Foodconcepts overgenomen door combinatie Green Organics B.V. en Jamael Food Group
- De moderne tafel langs de weg
- Presentatie pilot nudgingscampagne - de effecten van nudging op de verkoop van biologische groenten en fruit
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-20 "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- 2022-05-20 Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- 2022-05-20 "Combinatie van verse en verwerkte gember vergroot afzetkansen"
- 2022-05-19 Areaaluitbreiding vollegrondsgroenteteelt, biologische tuinbouw in opmars
- 2022-05-19 Oogst van witte kolen in rassenproef had vroeger gemogen
- 2022-05-19 Special AGF volgende maand van start
- 2022-05-19 Biologische landbouw in opmars in het Verenigd Koninkrijk
- 2022-05-18 Ombouw kas voor bioteelt in beeld
- 2022-05-18 Dure groenten in supermarkt, dus dan maar zelf kweken?
- 2022-05-18 "Aanbod oude aardappelen raakt geleidelijk op"
- 2022-05-18 "Droogte precair maar nog niet desastreus voor akker- en tuinbouw"
- 2022-05-17 "Hoe langer je biologisch teelt, hoe blijer je wordt"
- 2022-05-17 Vervolg Green Deal voor duurzame voedselproductie
- 2022-05-16 Ex-profvoetballer Mario Gomez investeert in Food Tech start-up Organic Garden
- 2022-05-16 "De vraag naar bio-kurkuma uit Costa Rica neemt toe"
- 2022-05-16 "Door hoge gasprijzen ligt een deel van de productie stil"
- 2022-05-13 Hoge prijzen vertragen vraag naar bio-limes
- 2022-05-13 Nultarief btw op groenten en fruit laat nog even op zich wachten
- 2022-05-13 Zwitserland: Bio-sinaasappelen goedkoper, prijs voor biologische gemengde sla ongewijzigd
- 2022-05-12 Natural Growth verhoogt opbrengst en zoetheid aardbeienoogst