Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We willen een zo breed mogelijk draagvlak"

Biologische melkveehouders willen aanvullende regels

De biologische melkveehouderij gaat dit najaar praten over aanvulling op de voorschriften voor de bedrijfsvoering. De sector wil niet wachten op aanscherping van de Europese regelgeving. De consument vraagt om duurzame zuivel waarbij rekening wordt gehouden met thema's waar de Europese regels nu niet of onvoldoende in voorzien. Als een flinke meerderheid van de biologische melkveehouders instemt, komen er extra normen met nieuwe certificering en eigen toezicht.

"Biologische zuivel wordt voor het merendeel in het binnenland afgezet, dus het is belangrijk dat je aansluiting houdt bij wat de consument belangrijk vindt. Op thema's als weidegang, het gebruik van antibiotica of natuur en biodiversiteit willen we voorop blijven lopen. Gemiddeld genomen scoren biologische boeren goed op deze thema's. Dat geldt echter niet voor elk bedrijf en de gemiddelde score kan ook beter." Dat zegt Peter de Nooij, biologisch melkveehouder in Ouderkerk aan de Amstel en lid van de werkgroep die een voorstel schrijft voor een aanvullende certificering voor de biologische melkveehouderij. De werkgroep is een initiatief van De Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders. In het comité zitten op persoonlijke titel ook vertegenwoordigers van de verwerkers FrieslandCampina, EkoHolland, Rouveen en Aurora. Wageningen Universiteit zorgt voor ondersteuning.

Certificeringsplan

De werkgroep moet, zo is de opdracht, met een aanvullend systeem komen dat voor alle biologische melkveehouders toegankelijk en transparant is en weinig kost. De werkgroep richt zich op zes thema's: biodiversiteit, dier-geneesmiddelen, dierenwelzijn/weidegang, energie, uitstraling erf en bedrijf, en voer binnen de regio. In het certificeringsplan komen aanvullende richtlijnen over deze onderwerpen. Hoe die normen er uit zien, wil De Nooij nog niet prijsgeven.

Draagvlak

"We willen een zo breed mogelijk draagvlak," zegt De Nooij. Dat betekent dat 70 procent van de melkveehouders zich achter de aangescherpte normen moet scharen, wil de aanvullende certificering van de grond komen. "De kans is groot dat de melkverwerkers dan zeggen: de 30 procent die niet meedoet moet ook de stap gaan zetten."

Afhakers

Bij aanscherpen van de voorschriften kunnen biologische veehouders afhaken. Het zij zo, zegt De Nooij. "Als een bio-boer heel veel moet omgooien om aan de aanvullende certificering te kunnen voldoen, dan is hij niet geschikt voor een biologische bedrijfsvoering. Dan moet-ie z'n knopen tellen en zeggen: jongens, ik ben gewoon gangbaar."

Bron: ZuivelZicht via AgriHolland
Publicatiedatum: