Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Intratuin neemt drastische maatregelen om bij te beschermen

Intratuin, partner van De Gezonde Stad, heeft vandaag (13 november) zijn plan gepresenteerd om de bij én de consument te beschermen voor contact met gif op planten. Intratuin haalt onder andere binnen een jaar alle chemische gewasbeschermingsmiddelen uit de schappen die een risico zijn voor bijen, zogenaamde neonicotinoïden. Ook zijn binnen 6 jaar alle planten bij Intratuin vrij van deze chemicaliën. De Gezonde Stad hielp Intratuin bij het maken van het plan.

In april concludeerde Greenpeace na onderzoek dat bedrijven in de sierteelt middelen gebruiken die in verband worden gebracht met de grote bijensterfte. In het onderzoek waren ook planten getest van Intratuin, de grootste keten van tuincentra in Nederland. Het bedrijf neemt de uitkomsten van het onderzoek dan ook hoog op.

Jupijn Haffmans, directeur van De Gezonde Stad, feliciteert Intratuin met dit plan: "Het toont visie en lef en het bedrijf geeft een duidelijk signaal af aan telers en leveranciers. Intratuin loopt met de uitvoering van dit plan voorop in Europa. Hoe meer partijen Intratuin volgen, hoe sneller zij in staat zijn om de verduurzaming van de sierteeltsector voor elkaar te krijgen."


Foto: De Dakdokters.

Verduurzaming van de hele sector

De afgelopen maanden heeft Intratuin hard gewerkt aan een plan om niet alleen het aanbod in de eigen winkels te verduurzamen, maar de hele sierteeltsector aan te zetten om geen gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken. Daarom is, naast de eerder genoemde maatregelen, binnen 8 jaar twee op de drie planten bij Intratuin helemaal vrij van welk beschermingsmiddel dan ook. Sterke planten, die geen beschermingsmiddelen nodig hebben, krijgen daarom voorrang. Deze drastische stappen zijn nodig om de bijensterfte een halt toe te roepen. Belangrijk voordeel is dat consumenten daarmee bij Intratuin sterkere planten aan zullen treffen, die niet afhankelijk zijn van chemische beschermingsmiddelen.


Controle

Om niet voor verrassingen te komen staan laat Intratuin een onafhankelijk laboratorium tests uitvoeren zoals Greenpeace ook heeft gedaan. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf samen met certificeerder MPS een strenger en duurzamer keurmerk. Ook heeft Intratuin verschillende maatschappelijke organisaties uitgenodigd om een klankbordgroep te vormen. Hierin zitten onder meer Greenpeace, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en LTO Nederland. Op de website van De Gezonde Stad staat een compleet overzicht van organisaties in de klankbordgroep.

Verbindend platform

De Gezonde Stad wil Amsterdam duurzamer en gezonder maken door duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en particulieren te stimuleren en versterken ze met elkaar te verbinden. Daarnaast zet De Gezonde Stad zelfstandig en in samenwerking met bedrijven en organisaties duurzame projecten op. Intratuin is bedrijfspartner van De Gezonde Stad. Intratuin Amsterdam draagt onder meer bij aan het project Op de Schop.

De Gezonde Stad wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, de Nationale Postcode Loterij, haar bedrijfspartners en haar netwerk van bewonersgroepen.

Voor meer informatie: www.degezondestad.org
Publicatiedatum: