Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veelzijdig publiek bij Kick-Off Jaar van de Bodem

Tholen - De officieuze Kick-Off van het 'Jaar van de Bodem' (Help Humus) heeft vrijdag 7 november plaatsgevonden op de Zonnehoeve in Zeewolde. Het evenement werd drukbezocht. "We hebben uiteindelijk meer dan 130 mensen mogen verwelkomen en iedereen reageerde heel enthousiast", vertelt Renee Zijlstra van het Initiatief Bewust Bodemgebruik. Renee spreekt over een zeer gemêleerd gezelschap, zo waren er mensen met een eigen moestuin, retailers, mensen vanuit de overheid en uit het bankwezen aanwezig bij de Kick-Off.


Een volle zaal. Foto's: Anne Carl.

Tijdens de Kick-Off werd de aanwezigen onder andere meer verteld over wat er allemaal gaat gebeuren in het Jaar van de Bodem 2015, waaronder campagnes, discussies, excursies en debatten. De Kick-Off was dé gelegenheid om elkaars initiatieven te versterken.


Linksboven Piet van IJzendoorn van de Zonnehoeve aan het woord. Rechtsboven: Iedereen mag een initiatief of een activiteit aandragen voor het Jaar van de Bodem. Tijdens de bijeenkomst werden al volop ideeën genoteerd. Onderin de tussenstand aan het eind van de bijeenkomst.
 
De inleiding werd gedaan door Piet van IJzendoorn van de Zonnehoeve. Jantiene Baartman van Wageningen UR vertelde vervolgens waarom we moeten zorgen voor de bodem en Sjef Staps van Louis Bolk Instituut ging in op de vraag hoe je bodemvruchtbaarheid kunt borgen bij botsende belangen. En het laatste nieuws uit bodemonderzoek werd toegelicht door WUR-onderzoeker Wijnand Sukkel.

Halverwege de middag was tijd ingeruimd voor een zogenaamd 'Open space', waarin iedereen de kans kreeg om hun bodeminitiatief op de kaart te zetten. Renee heeft zelf een sessie gedaan over bodemkoolstof. "Er werd ook gesproken over de vraag hoe we meer bekendheid voor het bodemthema kunnen krijgen onder een breed publiek. Daar was veel belangstelling voor. Een ander groepje was weer meer op consumenten gericht. Zij gingen in op wat we in het verkoopkanaal kunnen doen om de relatie tussen bodem en producten te verduidelijken. In een ander groepje stonden de boeren in het middelpunt. Hoe kunnen die mee naar een duurzamer gebruik van de bodem?"De maaltijd na afloop van de bijeenkomst (rond 17:30 uur) werd door veel aanwezigen aangegrepen als mogelijkheid om te netwerken. "Zo'n tachtig mensen bleven hier voor en genoten van een kom pompoensoep en broodjes."

Renee voegt tot slot nog toe dat iemand die een initiatief of een activiteit voor het Jaar van de Bodem heeft, dit op de website www.jaarvandebodem.nl kan worden geplaatst. Dit kan via haar of via Klarien Klingen geregeld worden. "Ook mag iedereen het logo van het Jaar van de Bodem van de website halen om te gebruiken bij zijn of haar initiatief."Alexis de Roode schreef een poëtisch verslag van de Kick-Off. Klik hier om dit verslag te lezen.

Voor meer informatie: www.jaarvandebodem.nl