Producten behoren tot de top van de wereld

Documentaire 'Good Things Await' over Deense BD-landbouwer op IDFA

De film Good Things Await van regisseur Phie Ambo (Free the Mind) beleeft op 20 november aanstaande zijn Nederlandse première tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) als onderdeel van het programma The Female Gaze. In Good Things Await volgen we Niels Stokholm, één van de weinige boeren in Denemarken die werkt via de principes van bio-dynamische landbouw. Hij produceert producten die tot de top van de wereld behoren, maar de manier waarop Niels zijn boerderij runt – gebaseerd op het oerinstinct van de dieren en de invloed van de hemellichamen – kan op weinig sympathie van de autoriteiten rekenen. Niels Stokholm en Phie Ambo zijn bij de première aanwezig en na afloop beschikbaar voor vragen uit het publiek.

Niels Stokholm is 79 jaar oud. Samen met zijn vrouw Rita runt hij al ruim 30 jaar de boerderij Thorshøjgård, waar alles gebaseerd is op de principes van bio-dynamische landbouw. Alle praktische beslissingen maakt Niels in harmonie met de natuur en met respect voor de dieren. Hij noemt zijn koeien bij naam en heeft een sterke band met hen allemaal. De kalender die hij aanhoudt om te zaaien en te planten, is gestoeld op de bewegingen van de sterren en de planeten. Deze methode levert een aantal van de beste en meest gewilde producten ter wereld op. Het beste restaurant ter wereld (NOMA in Denemarken) en veel beroemde Deense chefs kopen hun groenten en vlees bij Niels.Desondanks moet Niels het gevecht aan met de standaard EU-restricties en veelvoorkomende controles, bedoeld om het welzijn van de dieren in de gaten te houden. De boetes en de rechtszaken die daarmee gepaard gaan, dreigen het einde van de boerderij te betekenen. Niels en Rita hebben geen medewerkers en zijn afhankelijk van de vrijwilligers die af en toe komen aanwaaien vanuit heel Europa. Zonder deze hulp lijkt het voor het echtpaar onmogelijk de boerderij draaiende te houden, terwijl ze tegelijkertijd hun hoofd boven water moeten houden in de hardnekkige strijd met de autoriteiten om het voortbestaan van de boerderij te waarborgen.

Vertoningsdata:
  • Donderdag 20 november, 18:45 uur, Kleine Komedie (Nederlandse première)
  • Vrijdag 21 november, 14:30 uur, Munt 10
  • Zaterdag 22 november, 20:00 uur, Tuschinski 4
  • Donderdag 27 november, 14:15 uur, Brakke Grond Expozaal
  • Vrijdag 28 november, 19:45 uur, Tuschinski 5

De 27e editie van IDFA vindt plaats van 19 tot en met 30 november 2014. Het volledige programma wordt op donderdag 6 november bekendgemaakt. De kaartverkoop voor het festivalprogramma start op dinsdag 11 november om 19:00 uur.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven