Persconferentie BioFach: volop kansen voor 'Land van het Jaar' Nederland

Tholen - Op 28 en 29 oktober werd in Amsterdam de BioFach persbijeenkomst gehouden. Hierbij waren ook journalisten uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland aanwezig. Vanuit Nederland werd de bijeenkomst georganiseerd door Beech Business Promotion. Omdat Nederland de komende editie van de BioFach 'Land van het Jaar' is, koos de organisatie ervoor om de persreis wat uitgebreider op te zetten.

De aanwezigen woonden dinsdagochtend de persconferentie bij en maakten vervolgens kennis met diverse Nederlandse bio-bedrijven. Brouwerij 't IJ, Tradin en Crown of Holland werden bezocht, evenals de EkoPlaza op de Haarlemmerdijk. Erik Does van Udea en EkoPlaza en Jan Groen van Green Organics gaven een presentatie op de rondvaartboot en Laura de Nooijer van Lovechock bij restaurant Senses. Hiervan zal de komende tijd in Biojournaal verslag worden gedaan.

Persconferentie

Tijdens de persconferentie in zaal New York van het Parkhotel gingen de sprekers uiteraard in op het feit wat Nederland als 'Land van het Jaar' op BioFach 2015 te bieden heeft. Udo Funke, Director Exhibitions BioFach en Vivaness, benadrukte onder meer dat Nederland als het gaat om exposanten en bezoekers al vele jaren één van de belangrijkste landen is. Verder gaf hij aan dat de bio-markt in Nederland duidelijk groeiende is. Nieuw op de BioFach 2015 zal 'cook + talk' zijn, dé plek om meer
informatie te verkrijgen over bio in de horeca en catering.


Udo Funke.

Na Udo nam Simon den Haak namens staatssecretaris Sharon Dijksma het woord. Het ministerie Economische Zaken is vereerd met het feit dat Nederland 'Land van het Jaar' is tijdens BioFach 2015. Hij bevestigde dat Sharon Dijksma twee dagen aanwezig zal zijn op BioFach 2015, met een groep ondernemers. Omdat Nederland Partnerland is zal Dijksma spreken tijdens de openingsceremonie. Ook komt er een extra groot Nederlands Paviljoen in Hal 5, met meer dan 80 bedrijven. "Sinds de Russische boycot is het ministerie gefocust op het vinden van nieuwe afzetmarkten. Ook de biologische markt biedt hierin mogelijkheden. Daarom is de staatssecretaris onlangs ook al op bezoek geweest bij minister Brunner in Zuid-Duitsland. Daar liggen veel kansen voor Nederland en de BioFach biedt een interessant podium om onze bio-producten te laten zien", aldus Simon.


Simon den Haak.

Hij gaf de microfoon daarna over aan Bavo van den Idsert, directeur Bionext. Hij vertelde over de mooie exportcijfers en het feit dat het aantal bio-boeren in Nederland niet zo snel groeit (aandeel 2,5%). "Dit proberen we vanuit Bionext op allerlei manieren te stimuleren." De positie van de natuurvoedingswinkels is volgens Bavo sterk, maar er is met de reguliere retail een gevecht gaande om de op kwaliteitgeoriënteerde klant. "Deze interessante ontwikkeling moeten we goed in de gaten houden." Bavo vertelde ook over de achtergrond van Bionext en over hoe het EKO-keurmerk in de toekomst meer toegevoegde waarde moet gaan krijgen.


Bavo van den Idsert.

Marco Schlüter van IFOAM EU feliciteerde Nederland allereerst met het Partnerland-zijn. "Goed gedaan! Hoe jullie dit voor elkaar hebben gekregen weet ik niet. Hij uitte onder meer zijn bezorgdheid over het voorstel van de EU-commissie voor de nieuwe biologische EU-verordening. "Dit is een overambiteus plan dat zal leiden tot een daling van de biologische productie in Europa." Marco ziet kansen voor Nederland door het feit dat er meer en meer biologisch zaad gebruikt zal gaan worden. "Daar kan Nederland van gaan profiteren." Hij noemde bio ook een succesverhaal, zeker nu er zelfs in het Verenigd Koninkrijk weer een groei wordt
genoteerd. Wel is een belangrijk aandachtspunt dat de markt sneller groeit dan de productie.


Marco Schlüter.


Na afloop van de persconferentie was er ook gelegenheid om vragen te stelllen aan de verschillende sprekers.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven