Ministeries gaan Meat Less

Vanaf maandag 3 november zal op zes locaties van de ministeries van Defensie, Infrastructuur en Milieu, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken drie maanden lang een Meat Less Monday plaatsvinden. De Noorse commandant Pål Stenberg komt vertellen over zijn ervaringen binnen het Noorse leger, waar ze vorig jaar met een Meatless Monday zijn gestart. Secretaris-generaal Siebe Riedstra (Ministerie IenM) zal de eerste lunch in ontvangst nemen van groentechef Jonathan Karpathios.

Het eten van minder vlees en vis is één van de meest effectieve manieren om een bijdrage te leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Zo wordt 80% van alle landbouwgrond gebruikt voor de veehouderij en de productie van veevoer. Voor één kilo biefstuk is 25 kilogram aan voer nodig en circa 15.000 liter water. De veeteelt is ook verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen wereldwijd. Naast het realiseren van een besparing op water, energie en CO2-uitstoot is de Meat Less Monday bedoeld om te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn smakelijke en aantrekkelijke gerechten te serveren waarin vlees en vis niet worden gemist.
 


Aansluitend op de officiële aftrap van het project zal er een lunchlezing plaatsvinden (van 12:30-13:30 uur). Daarin wordt aandacht besteed aan de mondiale stijging van de vleesconsumptie en de gevolgen daarvan voor mens en milieu (met onder andere Samuel Levie, directeur Food Cabinet). De Noorse commandant Pål Stenberg zal tijdens de lunchlezing uitgebreider vertellen over zijn ervaringen met het project binnen het Noorse leger.
 
Het Nederlandse Meat Less Monday is geïnspireerd op het initiatief van het Noorse Ministerie van Defensie en is opgepakt door de Nederlandse ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Milieu. Cateraar Sodexo – die drie van de vier ministeries catert – is ook enthousiast over het project dat volgens een woordvoerder naadloos aansluit bij het 'Better Tomorrow Plan' van het bedrijf, waarin wordt gewerkt aan het verduurzamen van de catering.

Lancering Meat Less Monday | 3 november 2014 | 10:30-12:30 uur | Koningskade 4 | Ministerie van Infrastructuur en Milieu | Den Haag

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven