Vanaf maandag 3 november zal op zes locaties van de ministeries van Defensie, Infrastructuur en Milieu, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken drie maanden lang een Meat Less Monday plaatsvinden. De Noorse commandant Pål Stenberg komt vertellen over zijn ervaringen binnen het Noorse leger, waar ze vorig jaar met een Meatless Monday zijn gestart. Secretaris-generaal Siebe Riedstra (Ministerie IenM) zal de eerste lunch in ontvangst nemen van groentechef Jonathan Karpathios.
Het eten van minder vlees en vis is één van de meest effectieve manieren om een bijdrage te leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Zo wordt 80% van alle landbouwgrond gebruikt voor de veehouderij en de productie van veevoer. Voor één kilo biefstuk is 25 kilogram aan voer nodig en circa 15.000 liter water. De veeteelt is ook verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen wereldwijd. Naast het realiseren van een besparing op water, energie en CO2-uitstoot is de Meat Less Monday bedoeld om te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn smakelijke en aantrekkelijke gerechten te serveren waarin vlees en vis niet worden gemist.
Aansluitend op de officiële aftrap van het project zal er een lunchlezing plaatsvinden (van 12:30-13:30 uur). Daarin wordt aandacht besteed aan de mondiale stijging van de vleesconsumptie en de gevolgen daarvan voor mens en milieu (met onder andere Samuel Levie, directeur Food Cabinet). De Noorse commandant Pål Stenberg zal tijdens de lunchlezing uitgebreider vertellen over zijn ervaringen met het project binnen het Noorse leger.
Het Nederlandse Meat Less Monday is geïnspireerd op het initiatief van het Noorse Ministerie van Defensie en is opgepakt door de Nederlandse ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Milieu. Cateraar Sodexo – die drie van de vier ministeries catert – is ook enthousiast over het project dat volgens een woordvoerder naadloos aansluit bij het 'Better Tomorrow Plan' van het bedrijf, waarin wordt gewerkt aan het verduurzamen van de catering.
Lancering Meat Less Monday | 3 november 2014 | 10:30-12:30 uur | Koningskade 4 | Ministerie van Infrastructuur en Milieu | Den Haag

Abonneren
Vacatures
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
- Teeltmanager Proces en kwaliteit
- Senior Commercieel Manager
- Commercieel medewerker / Verkoper AGF
- Keurmeester AGF
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport
- 2023-01-10 "Klimaatlabels hebben sterke invloed op duurzame voedselkeuze"
- 2023-01-10 Anne&Max wil vestiging in Leeuwarden openen
- 2023-01-05 Omzet Sligro Food Group weer boven niveau pre-Covid
- 2023-01-05 Instock redde meer dan 400.000 kilo voedsel in 2022
- 2023-01-03 Drees Peter van den Bosch vertrekt als Algemeen Directeur Hutten
- 2022-12-23 André Brouwer draagt zijn werk voor EKO-keurmerk Horeca over
- 2022-12-23 Provincie Brabant zet in op 50% biologische bedrijfscatering
- 2022-12-08 Bio- en ecoproducten van Nutribel nieuw bij QSTA
- 2022-11-16 Naturland pleit voor ten minste 50% biologisch in kinderdagverblijven, scholen en kantines
- 2022-11-15 Boeren die duurzaam produceren hebben streepje voor bij cateraar Hutten
- 2022-11-14 Overweldigend veel animo voor investeringsronde SLA
- 2022-11-08 "Bio heeft mij enorm veranderd - in Colombia had ik er nog nooit over gehoord"
- 2022-10-10 Nieuw kookboek: Delicious Switch
- 2022-10-07 "We zetten vol in op duurzame koekjes en verpakkingen"
- 2022-10-06 Patiënten Tjongerschans eten biologisch van Botmas
- 2022-09-29 Exki krijgt 12,5 miljoen euro van overheden voor doorstart
- 2022-09-29 Pilot met True Pricing bij Triodos