Vanaf maandag 3 november zal op zes locaties van de ministeries van Defensie, Infrastructuur en Milieu, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken drie maanden lang een Meat Less Monday plaatsvinden. De Noorse commandant Pål Stenberg komt vertellen over zijn ervaringen binnen het Noorse leger, waar ze vorig jaar met een Meatless Monday zijn gestart. Secretaris-generaal Siebe Riedstra (Ministerie IenM) zal de eerste lunch in ontvangst nemen van groentechef Jonathan Karpathios.
Het eten van minder vlees en vis is één van de meest effectieve manieren om een bijdrage te leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Zo wordt 80% van alle landbouwgrond gebruikt voor de veehouderij en de productie van veevoer. Voor één kilo biefstuk is 25 kilogram aan voer nodig en circa 15.000 liter water. De veeteelt is ook verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen wereldwijd. Naast het realiseren van een besparing op water, energie en CO2-uitstoot is de Meat Less Monday bedoeld om te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn smakelijke en aantrekkelijke gerechten te serveren waarin vlees en vis niet worden gemist.
Aansluitend op de officiële aftrap van het project zal er een lunchlezing plaatsvinden (van 12:30-13:30 uur). Daarin wordt aandacht besteed aan de mondiale stijging van de vleesconsumptie en de gevolgen daarvan voor mens en milieu (met onder andere Samuel Levie, directeur Food Cabinet). De Noorse commandant Pål Stenberg zal tijdens de lunchlezing uitgebreider vertellen over zijn ervaringen met het project binnen het Noorse leger.
Het Nederlandse Meat Less Monday is geïnspireerd op het initiatief van het Noorse Ministerie van Defensie en is opgepakt door de Nederlandse ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Milieu. Cateraar Sodexo – die drie van de vier ministeries catert – is ook enthousiast over het project dat volgens een woordvoerder naadloos aansluit bij het 'Better Tomorrow Plan' van het bedrijf, waarin wordt gewerkt aan het verduurzamen van de catering.
Lancering Meat Less Monday | 3 november 2014 | 10:30-12:30 uur | Koningskade 4 | Ministerie van Infrastructuur en Milieu | Den Haag
Abonneren
Vacatures
- Coördinator backoffice
- Accountmanager industrie (internationaal)
- Assistent-Bedrijfsleider met doorgroei tot Operationeel manager
- Junior productspecialist biologische kruiden
- Avonturier / Zelfstandig recruiter
- Accountmanager
- Senior AGF Pricing Specialist
- Sales Support
- Quality Assurance Manager
- Senior / junior inkoper bloemen
Top 5 - gisteren
- Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- Waarom loopt Nederland achter op buurlanden in biologische teelt?
- Lidl opent haar nieuwste duurzame distributiecentrum in Almere
- Agroforestry op de BioVelddag 2022
- Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met ware impact van voedingskeuzes
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- Hoe boer Piet uit handen bleef van het kapitaal
- Zijn biologische producten gezonder?
- Ministerie staat niet-biologische grondstoffen in biologisch veevoer tijdelijk toe: net op tijd
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging
- 2022-05-10 5 nominaties voor Beste Biologische Restaurant
- 2022-05-04 "Na twee aspergeseizoenen die getekend werden door Corona, knallen we nu nog meer dan voorheen"
- 2022-05-03 The Farm Kitchen lanceert Climate Positive Award
- 2022-04-28 Bio-ijsthee Anne&Max nu ook verkrijgbaar voor thuis
- 2022-04-20 CDA-fractie tegen plan van eigen Wetenschappelijk Instituut voor minimumleeftijd fastfood
- 2022-04-07 Initiatiefnemers Eerlijk eten uit de streek bereiden complete lupine maaltijd bij DID-IT
- 2022-04-06 Luxe thuis dineren met Bio Proeflokaal @home
- 2022-03-29 Restaurant Logica maakt tafels van afgeschreven terrasbanken
- 2022-03-16 Horecabeurs Goes sterk terug in 2022
- 2022-03-01 Duurzame horecalocatie kunnen nu aangemeld worden voor Gaia Green Awards
- 2022-02-21 Bijna 20 procent coronasteun naar de horeca
- 2022-02-18 Nieuwe flagship locatie voor The Avocado Show in Westfield Mall of the Netherlands
- 2022-02-07 Versplatform QSTA wil en kan nog flink groeien
- 2022-02-02 13 nieuwe Green Key locaties in Vlaanderen
- 2022-01-26 "De heropening van de horeca zal problemen opleveren in verkrijgbaarheid producten"
- 2022-01-19 Le Pain Quotidien breidt verder uit in Nederland
- 2022-01-14 "Gevolgen horecasluiting zijn nu groter dan bij de eerste golf"