Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekenland start deze week met oogst bio-kiwi's

Tholen – De oogst van biologische kiwi's gaat deze week van start op het bedrijf van Georgios Kyriakopoulos. De boomgaard is gevestigd in Agios Vasillios, drie kilometer ten noorden van Mesolongi. De teler werd maandag 20 oktober bezocht. Dit bezoek maakte onderdeel uit van de persreis die (18 tot en met 21 oktober) georganiseerd werd door Bio Net West Hellas.


Georgios Kyriakopoulos met een aantal rijpe kiwi's in de boomgaard.

Georgios teelt naast biologische kiwi's ook biologische olijven. "De oogst van de kiwi's gaat volgende week van start. We verwachten een veel betere opbrengst dan vorig jaar, waarschijnlijk zelfs een verdubbeling van de opbrengst. Toch kunnen we dan nog niet spreken van een heel goed seizoen", vertelt Georgios. De boomgaard van collega-teler Georgios Saltos werd eerder deze maand getroffen door een hagelbui, hier heeft de boomgaard van Georgios Kyriakopoulos gelukkig geen hinder van ondervonden.


De bomen hangen vrij vol.

De belangrijkste kiwi-variëteit in zijn boomgaard is de Hayworth. Op 5% van het areaal teelt hij de Griekse variëteit Tschelidis. "De Hayworth is het meest bekende ras en simpelweg de beste optie voor ons. Dit komt met name door de betere opslagmogelijkheden. De Hayworth-kiwi's kunnen tot mei geconditioneerd bewaard worden. De Tschelidis-kiwi zijn weliswaar zo'n tien dagen eerder rijp, maar moeten ook vóór half december opgegeten worden", vertelt Ilias, de zoon van Georgios.


Ilias, de zoon van Georgios, laat zien hoe ze met deze flessen vliegen lokken.

Ilias bevestigt dat de oogstverwachting een stuk beter is dan vorig jaar, maar spreekt inderdaad niet over een heel goed jaar: "Het afgelopen jaar hadden we maar 15 ton opbrengst, nu verwachten we een opbrengst van 50 ton en 80 ton zou perfect zijn."


Ilias: "Veel schaduw is erg belangrijk voor de kiwi's."


De kiwi's van dichterbij.


De bomen van een afstandje.

Voor meer informatie: www.bionetwesthellas.gr/en of informeer bij Eosta over deze teler en zijn producten via www.eosta.com.