Voor het derde jaar doet Nederland mee aan de internationale actie 'Toekomst zaaien'. De actie is in 2006 door twee Zwitserse BD-boeren gestart om burgers actief te betrekken bij de bron van de landbouw; het zaadgoed. Alhoewel het een internationale actie is voor behoud van biodiversiteit gaat het ook om lokale betrokkenheid tussen burgers bij de boeren. Elk bedrijf heeft een eigen invalshoek. Dit jaar hoort De Kromme Lepel van Peet en Elza de Krom weer tot de deelnemende bedrijven. Op zondag 26 oktober bent u van harte welkom op het bedrijf gevestigd aan Laageinde 20 in Bergen op Zoom.

Het is heel simpel: een tarwezaadje valt in de grond, dan groeit het uit tot een aar en kun je er uiteindelijk brood van bakken. Je kunt het ook omdraaien: als je niet zaait, heb je volgend jaar geen boterhammen. Die directe verbondenheid met de aarde willen Peet en Elza de mensen laten ervaren.Tuinderij de Kromme Lepel is een bio-dynamisch bedrijf een bijzondere landbouwvorm in Nederland waar slechts 150 boeren bedrijven toe behoren. Boeren die op deze manier werken, investeren jaren om hun landbouwgrond op natuurlijke wijze gezond en vitaal te maken en dat ook zo te houden, zonder enige mate van kunstmatige bemesting. Al lopend over de weidse akker mogen de mensen met hun blote handen het roggezaad op de vruchtbare bodem strooien. Peet: "Zaaien gaat over de essentie van het leven. Ik vind het belangrijk dat mensen op jonge leeftijd dat een keer zelf beleven. Bovendien is het een heel plezierige ervaring om te doen. Beginnende en toekomstige stadtuiniers kunnen zo ook zelf leren zaaien en ervaring opdoen voor hun eigen toekomstige projecten."

Behoud van bijzondere voedselgewassen

Zaadgoed is een deel van ons cultureel erfgoed en komt voort uit duizenden jaren van selectie en vermeerdering. Wat ooit in handen was van vooral boeren en tuinders is sinds de laatste decennia voor ruim de helft in handen gekomen van nog maar 10 multinationals, zoals Monsanto. Met deze machtsconcentraties van bedrijven die zaadgoed en bestrijdingsmiddelen leveren, wordt het aanbod van rassen en gewassen steeds beperkter, omdat het voor deze multinationals commercieel interessanter is om te werken aan een klein aantal rassen waarover zij eigendom kunnen garanderen door patent/kwekersrecht en/of hybride zaden. Hierdoor ontstaan monoculturen in de landbouw, met steeds minder biodiversiteit en minder verschillende soorten en rassen voedingsgewassen voor u in het winkelschap.

"Zaaien is een basiservaring wat ieder mens een keer moet meemaken."

Wanneer: Zondag 26 oktober, start om 14:00 uur
Waar: Laageinde 20 – 4614 PW Bergen op Zoom

Trek je laarzen aan en kom Toekomst Zaaien voor meer biodiversiteit op de Nederlandse akkers.

Zaaien moet ieder mens gewoon een keer per jaar doen. Het herinnert ons aan wie we zijn. Toekomst Zaaien is een unieke ervaring voor zowel kinderen als volwassenen!

Info over overige deelnemende bedrijven en data: www.toekomstzaaien.nl.
Overige vragen: directeur Stichting Demeter Bert van Ruitenbeek, 06 20731016 of projectleider Loes van Loenen, 06 50525913.

Het project Toekomst zaaien wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met de BD-vereniging en Stichting Zaadgoed en wordt mede mogelijk gemaakt door Avenirsum, BioBakker, EkoPlaza, De Nieuwe Band, en Odin.