Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Locatie en programma Pieperboetiek bekend

De Pieperboetiek heeft een locatie gevonden in de Jan Evertsenstraat en opent op vrijdagmiddag 26 september om 17:00 uur voor het eerst de rolluiken. In het dubbele pand, een voormalige schoenenwinkel, zullen boeren, theatermakers, wetenschappers, historici, chefs en eters gedurende twee weken een ode aan de aardappel brengen. De Pieperboetiek is bij het vinden van de plek geholpen door winkelstraatvereniging Geef om de Jan Eef. Deze groep horecaondernemers, winkeliers, bewoners en stadsmakers heeft de straat en omgeving — waar veel leegstand is — weer aantrekkelijk en interessant gemaakt voor Amsterdammers uit alle stadsdelen.Ook het grootste deel van het programma is bekend. Want naast de verkoop van twintig bijzondere aardappelsoorten rechtstreeks van het platteland, gebeuren er bijna dagelijks leuke dingen in de pop-up winkel. Zo zal wetenschapsjournalist Lizet Kruyff vertellen over de culinaire geschiedenis van de aardappel en professor Edith Lammers Van Bueren over aardappelveredeling. Chef-kok Jonathan Karpathios organiseert een pieperdiner en Werner Drent een proeverij van onalledaagse stamppotjes. Met Taste Before You Waste vieren we een gekke aardappeldag en met Superhallo, bekend van de voorstelling Knol d'Amour, een theatrale vrijdagmiddagborrel. En dit is niet alles, ook zal er paarse friet, een patatdebat en een boerenlezing zijn.

En natuurlijk eet heel Amsterdam twee weken (of wie goed inslaat, veel langer) elke dag de meest bijzondere aardappelen! Aardappelen die normaal gesproken niet in de supermarkt te vinden zijn. Met het verhaal van de boer die ze heeft verbouwd er gratis bij. Met de winkel wordt de kloof tussen de stad en het platteland verkleind en de keten heel kort: door rechtstreeks bij de boer te kopen, betalen consumenten een eerlijke prijs. Amsterdammers kunnen vragen stellen en de boer vertellen wat ze van zijn piepers vinden.

De Pieperboetiek is een idee van Krispijn van den Dries, biologisch-dynamisch akkerbouwer in de Noordoostpolder. Krispijn is naast aardappelliefhebber ook een beetje activist. Twee jaar geleden stortte hij zesduizend kilo aardappelen op de Dam, omdat hij door de te lage marktprijs zijn piepers letterlijk alleen aan de straatstenen kwijt kon. Omdat het werk op de boerderij ook gewoon doorgaat, werkt Krispijn samen met journalist Felicia Alberding en jongeren van de Youth Food Movement. Samen willen zij zich inzetten voor een eerlijker voedselsysteem en betere verhoudingen tussen stad en platteland.

De Pieperboetiek in het kort:
Waar? Jan Evertsenstraat 105–107 in Amsterdam
Wanneer? Van zaterdag 27 september tot en met zaterdag 11 oktober 2014
Openingstijden en informatie over activiteiten: Facebook.com/Pieperboetiek.
Volg de Pieperboetiek op Twitter: @krispijnvd3s en @alberding #pieperboetiek
Wat kost het? De evenementen (tenzij vooraf anders aangegeven) zijn gratis te bezoeken. De aardappelen zullen te koop zijn tegen een eerlijke prijs voor boer en eter.
Publicatiedatum: