
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Gratis Damn Food Waste-lunch in Zwolle
'Gleanen' levert 100 kilo bio-groenten op
Hoe komt Damn Food Waste aan al dat eten? Door bij de boer langs te gaan. Elke akkerbouwer of tuinder kan niet al zijn groente of fruit verkopen in het reguliere keten. Omdat het niet mooi genoeg is bijvoorbeeld, omdat het niet aan de maat voldoet of omdat het gewoon niet op het juiste moment te oogsten is. Toch is de meerderheid van de groenten die niet verkoopbaar zijn, nog heerlijk eetbaar. Daarom gleant het team van Damn Food Waste: ze struinen de akkers af, op zoek naar groenten die nog over zijn na de oogst van de boer zelf.
Een bloemkool met een paarse gloed, een romanesco die een beetje doorschiet; groenten die prima in de soep kunnen. Biologische teler Gerjan Snippe vertelt dat zijn bloemkolen in Nederland niet veel worden gekocht met die warme weer, terwijl ze wel allemaal oogstklaar zijn. En dat is een probleem: "We werken met dagverse groenten. Als het vandaag klaar is, moet het vandaag geoogst worden en wordt het zo snel mogelijk verkocht. Een aardappel kun je nog een week in de grond laten zitten, maar bloemkolen lopen snel uit, en dan kunnen we ze niet meer kwijt." Gerjan vindt het zonde om zijn groente weg te laten rotten, en geeft zo ruim 100 kilo mee voor het evenement van zaterdag. Helaas is dat slechts een fractie van wat er op zijn land achter is gebleven na de oogst. Wie weet, tijd om een gleannetwerk op te zetten?
Voor meer informatie: www.damnfoodwaste.com
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation