Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gratis Damn Food Waste-lunch in Zwolle

'Gleanen' levert 100 kilo bio-groenten op

Nederlanders verspillen samen nog steeds zo'n 800 miljoen kilo goed voedsel per jaar. Dat zijn ontzettend veel bouwstoffen die verloren gaan en water wat onnodig wordt gebruikt, en daarom vraagt Damn Food Waste aandacht voor dit probleem. Komende zaterdag 20 september organiseren zij weer een gratis lunch in Zwolle, waar niet alleen soep is voor ruim 1000 man, maar ook een markt vol toffe voedselinitiatieven en natuurlijk dj's die de voetjes van de vloer laten gaan.

Hoe komt Damn Food Waste aan al dat eten? Door bij de boer langs te gaan. Elke akkerbouwer of tuinder kan niet al zijn groente of fruit verkopen in het reguliere keten. Omdat het niet mooi genoeg is bijvoorbeeld, omdat het niet aan de maat voldoet of omdat het gewoon niet op het juiste moment te oogsten is. Toch is de meerderheid van de groenten die niet verkoopbaar zijn, nog heerlijk eetbaar. Daarom gleant het team van Damn Food Waste: ze struinen de akkers af, op zoek naar groenten die nog over zijn na de oogst van de boer zelf.

Een bloemkool met een paarse gloed, een romanesco die een beetje doorschiet; groenten die prima in de soep kunnen. Biologische teler Gerjan Snippe vertelt dat zijn bloemkolen in Nederland niet veel worden gekocht met die warme weer, terwijl ze wel allemaal oogstklaar zijn. En dat is een probleem: "We werken met dagverse groenten. Als het vandaag klaar is, moet het vandaag geoogst worden en wordt het zo snel mogelijk verkocht. Een aardappel kun je nog een week in de grond laten zitten, maar bloemkolen lopen snel uit, en dan kunnen we ze niet meer kwijt." Gerjan vindt het zonde om zijn groente weg te laten rotten, en geeft zo ruim 100 kilo mee voor het evenement van zaterdag. Helaas is dat slechts een fractie van wat er op zijn land achter is gebleven na de oogst. Wie weet, tijd om een gleannetwerk op te zetten?

Voor meer informatie: www.damnfoodwaste.com
Publicatiedatum: