Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Steeds lastiger voor biologische bananen door lage conventionele prijzen"

Bio-aandeel van 20% bij bananenrijperij Van der Lem

Tholen - Waar in de zomer traditioneel een stuk minder bananen worden gegeten, lagen de afgelopen weken op een opvallend hoog niveau. "Meestal is in de zomer de productie groter en de afname minder, maar als gevolg van een storm in Colombia waarbij veel schade ontstond aan de plantages, kwam er een tekort aan bananen", vertelt Marcel van de Lem van de gelijknamige groothandel en rijperij uit Uitgeest.



"De marktprijs momenteel rond de 15% hoger dan gemiddeld, maar waarschijnlijk nog stijgen. Er zijn weliswaar ook goedkopere te vinden, maar bij ons heb je ook de beste bananen van Nederland", lacht Marcel. "Een maand geleden lag de marktprijs was de prijs ook hoger dan gemiddeld. Toen is de prijs omhoog gegaan, ook omdat nu de consumptie toeneemt. Ik verwacht niet dat de prijs snel weer zal zakken. De vraag is constant, maar dat is ook weersafhankelijk. Bij warm weer consumeren de mensen meer tropisch fruit en minder bananen. Al met al is de bananenconsumptie in Nederland vrij hoog."



Van der Lem beschikt over 28 rijpcellen met een capaciteit van 33.000 dozen. Klanten zijn Nederlandse retailers en exporteurs. Het biologisch aandeel van de bananen in de bananenrijperij van Van der Lem in Uitgeest ligt op 20%. Dit vrij hoge aandeel is volgens directeur Marcel van der Lem het gevolg van het feit dat de rijperij goed met kleine charges kan werken. "Bij ons is het geen probleem wanneer we één container per week binnen krijgen met biologische bananen en deze over de volgende week iedere dag een paar pallet afleveren. Wij doen relatief veel Fairtrade-bananen, maar het zijn veelal kleinere afnames. Ik zie het volume dan ook niet fors toenemen."



De bekende 99 cent die Jumbo hanteert voor bananen heeft volgens Marcel niet veel navolging van andere retailers gekregen. "Persoonlijk vind ik het voor de handel niet verstandig om structureel om met prijzen te gaan stunten, maar het is hun goed recht. Wel wordt het door de lage prijzen van conventionele bananen voor de biologische bananen steeds lastiger, omdat het prijsverschil dan te groot wordt. De Nederlandse consument is blijkbaar gevoelig voor de lage prijzen van de conventionele bananen."

Voor meer informatie:

Marcel van der Lem
Van der Lem B.V.
Molenwerf 26
1911 DB Uitgeest
0251 362345
marcel@vdlem.nl
www.vdlem.nl