Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De grootste stadstuin ter wereld ligt in Madrid

Wat je ziet op de foto: sla en op de achtergrond een zee aan daken. Aan de andere kant chilipepers, tomaten en op de achtergrond Retiro Park en haar vele groen. We hebben het hier over de grootste stadsgroentetuin van de hele wereld, die zich bevindt op het terras van Madrids Hotel Wellington. Als je door de Velasquez straat wandelt, kijk dan omhoog wanneer je rechts bij El Retiro staat. Daar zie je het balkon van Wellington. Misschien kun je zelfs van op straat enkele groenten herkennen, die sinds enkele maanden worden gebruikt in het restaurant van het hotel.


Foto van Idealista.com.

De tuin is maar liefst 325 m2 groot en wordt gebruikt voor het telen van snijbieten, diverse tomatensoorten, aubergines, rode bieten, pepers, courgettes, aromatische kruiden en zelfs aardbeien die de keuken nog niet hebben bereikt. Daar worden al deze producten gebruikt door ze uit te proberen en voor te schotelen aan de werknemers en hotelgasten.


Foto van idealista.com.

De tuin is sinds maart dit jaar in gebruik toen de eerste sla werd geplant. Maar ze is nog niet toegankelijk voor het grote publiek, hoewel gasten wel een kijkje kunnen nemen op aanvraag.


Foto van Idealista.com.

Het idee om het terras te gebruiken als groentetuin werd voorgesteld door de hoteldirecteur, Manuel Moratiel, die na zijn vele stedentrips bewust werd van de relevantie van stadstuintjes die steeds meer toenam in de grote steen. In dit geval kunnen we nog niet zeggen "zo gezegd, zo gedaan". Want ook al werd de tuin opgebouwd in slechts negen dagen, kostte het heel veel wilskracht. De voedingsbodem moest door tuinexperts helemaal naar het terras van een torenhoog gebouw gebracht worden. Het interieur daarvan lijkt op een amalgaam van gangen.

Floren Domezian, directeur van het RaĆ­ces restaurant in Zaragoza, weet enorm veel over de constructie en het onderhoud van deze tuin. Hij zet zich in voor het verzorgen van de planten om te garanderen dat ze niets tekort komen. De chef-kok moet dan wel verstand hebben van groenten


Foto van Idealista.com.

"Het heeft een drupirrigatiesysteem met 20 liter water waarmee we de hele tuin irrigeren", zegt Floren, terwijl hij ons diverse technieken toont. "We moesten 1800 zakken grond van 80 liter naar boven brengen. Het was een zwaar karwei." De grond komt uit Tudela, omdat Madrid gelijkaardige weersomstandigheden heeft. 

Met zulke grond is het resultaat hetzelfde: heerlijke groenten waarvan de gasten kunnen genieten tijdens het avondmaal in het restaurant een paar verdiepingen lager. "We hadden niet berekend hoeveel we zouden besparen door de groenten zelf te telen in plaats van ze aan te kopen: het kon gewoon. We hadden reeds verschillende oogsten: de sla was al 3 keer geoogst; alleen bij de eerste hadden we al 700 exemplaren. We hadden ook 55 kilo bieten geoogst en zelfs 900 stuks knoflook, allemaal biologisch."De tuin is uniek in haar soort in Madrid en tevens ook de grootste ter wereld: "Het biedt fantastische voordelen. Het zou een gebruikelijker fenomeen moeten worden. Het zuivert de omgeving en bespaart enorm veel aan verwarming, want de grond op het terras is een geweldig isolatiemiddel voor de warmte", besluit hij.

Bron: Idealista.com
Publicatiedatum: