Jigal Krant heeft op de website van het NIW (Nieuw Israëlietisch Weekblad) gereageerd op de waarschuwing van foodwatch dat veel etenswaren stiekem dierlijke ingrediënten bevatten. "Volgens foodwatch worden we misleid en een woordvoerster noemde het een kwalijke zaak, want zo wordt vegetariërs en islamitische en Joodse gemeenschappen de keuze ontnomen om hun overtuiging echt na te leven", aldus Jigil Krant.
Zijn visie is duidelijk. Hij is namelijk van mening dat de woordvoerster hiermee rekende buiten het opperrabbinaat voor Nederland, door Jigil Kant omschreven als 'de eigen voedselwaakhond van de Joodse gemeenschap'. "In de jaarlijkse kasjroetlijst geeft het rabbinaat aan welke producten kosjer zijn en daarbij wordt heus verder gekeken dan de officiële ingrediëntendeclaratie. Vraag is of het rabbinaat iets over het hoofd heeft gezien. Staan er in de kasjroetlijst misschien tóch 'producten met verborgen dieren'?"
Jigil noemt onder meer schellak als voorbeeld: "Veel producten danken hun mooie glans aan een coating, gemaakt van een afscheiding van schildluizen. Dat geldt bijvoorbeeld voor chocoladepinda's van Albert Heijn en ijsjes van Magnum. Beide ontbreken in de kasjroetlijst, maar schellak laat ook fruit vaak mooi glimmen. Dat zal zelfs voor veel orthodox-Joodse consumenten als een verrassing komen. Een echte onthulling is het trouwens niet, het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde liet jaren geleden al zien hoe citroenen met schellak worden ingewreven. In die uitzending bleken biologische citroenen de dans te ontspringen. Het lijkt mij een uitstekend idee om voortaan alleen nog maar biologisch geteeld fruit te eten, maar van het rabbinaat hoeft dat niet. Lang voor Foodwatch en Keuringsdienst waren rabbijnen al op de hoogte van het gebruik van schellak in de voedingsindustrie. Een probleem, zou je denken, want in principe is alles wat voortkomt uit niet-kosjere dieren automatisch óók verboden en schildluizen, die schellak produceren om hun larven te beschermen, zijn zeker niet-kosjer. Maar de rabbijnen dichten schellak dezelfde uitzonderingspositie toe als honing. Omdat de lak bovendien smaakloos is en niet beschouwd kan worden als voedsel, geven zelfs de vroomste rabbinaten er hun goedkeuring aan."
Bron: NIW

Abonneren
Vacatures
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
Top 5 - gisteren
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Pipie Smits van Oyen is nieuwe voorzitter Biohuis
- Lidl zet in op biologische huismerken
- Speeltuin voor opgehokte kippen
- Groenboeren Conferentie 'Hoe dan wel?': zaterdag 4 februari op Educatorium UvU
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
Jigil Krant reageert op waarschuwing foodwatch:
"Van rabbinaat hoeven we voortaan niet enkel bio-fruit te eten"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-31 "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- 2023-01-30 "We willen export van bio-appelen verder ontwikkelen"
- 2023-01-27 "Nu ook Turkse bio granaatappelen"
- 2023-01-27 "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- 2023-01-26 Biologische landbouw geeft hogere opbrengsten in extreme weersomstandigheden
- 2023-01-26 "Klimaatverandering gaat ons allemaal geld kosten"
- 2023-01-26 "Het biologische Primofiori seizoen verlengen kan de terugval in Verna compenseren"
- 2023-01-26 Zorgt een gezonde landbouwgrond ook voor gezonde darmen?
- 2023-01-25 "De sneeuw kan tot een klein aanbodtekort van boerenkool leiden"
- 2023-01-25 Europese autoriteit: "Verband tussen Parkinson en pesticiden onvoldoende getest bij toelating bestrijdingsmiddelen"
- 2023-01-25 Biologische landbouw in de EU verdubbelde in 10 jaar
- 2023-01-23 Nieuw Ekovrienden-initiatief: de biodynamische appelperenboomgaard van Maaike Bischot
- 2023-01-23 BelOrta verkoopt eerste komkommers van 2023
- 2023-01-20 Winnaar innovatieprijs voelt zich meer boer dan voorheen
- 2023-01-20 Boer en burger werken samen aan natuur-inclusieve landbouw in Zeeland en Hoekse Waard
- 2023-01-18 HAK zet in op 100% biologische productie
- 2023-01-18 "Consumenten willen niet omrijden voor lokale bio"
- 2023-01-18 "Opheffen btw kapot geproblematiseerd"
- 2023-01-18 "Kinderdagverblijven kunnen praktisch aan de slag om groenten en fruit eten te stimuleren"
- 2023-01-17 Nautilus Organic heet nieuwe directeur Jan de Boer welkom