Jigal Krant heeft op de website van het NIW (Nieuw Israëlietisch Weekblad) gereageerd op de waarschuwing van foodwatch dat veel etenswaren stiekem dierlijke ingrediënten bevatten. "Volgens foodwatch worden we misleid en een woordvoerster noemde het een kwalijke zaak, want zo wordt vegetariërs en islamitische en Joodse gemeenschappen de keuze ontnomen om hun overtuiging echt na te leven", aldus Jigil Krant.
Zijn visie is duidelijk. Hij is namelijk van mening dat de woordvoerster hiermee rekende buiten het opperrabbinaat voor Nederland, door Jigil Kant omschreven als 'de eigen voedselwaakhond van de Joodse gemeenschap'. "In de jaarlijkse kasjroetlijst geeft het rabbinaat aan welke producten kosjer zijn en daarbij wordt heus verder gekeken dan de officiële ingrediëntendeclaratie. Vraag is of het rabbinaat iets over het hoofd heeft gezien. Staan er in de kasjroetlijst misschien tóch 'producten met verborgen dieren'?"
Jigil noemt onder meer schellak als voorbeeld: "Veel producten danken hun mooie glans aan een coating, gemaakt van een afscheiding van schildluizen. Dat geldt bijvoorbeeld voor chocoladepinda's van Albert Heijn en ijsjes van Magnum. Beide ontbreken in de kasjroetlijst, maar schellak laat ook fruit vaak mooi glimmen. Dat zal zelfs voor veel orthodox-Joodse consumenten als een verrassing komen. Een echte onthulling is het trouwens niet, het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde liet jaren geleden al zien hoe citroenen met schellak worden ingewreven. In die uitzending bleken biologische citroenen de dans te ontspringen. Het lijkt mij een uitstekend idee om voortaan alleen nog maar biologisch geteeld fruit te eten, maar van het rabbinaat hoeft dat niet. Lang voor Foodwatch en Keuringsdienst waren rabbijnen al op de hoogte van het gebruik van schellak in de voedingsindustrie. Een probleem, zou je denken, want in principe is alles wat voortkomt uit niet-kosjere dieren automatisch óók verboden en schildluizen, die schellak produceren om hun larven te beschermen, zijn zeker niet-kosjer. Maar de rabbijnen dichten schellak dezelfde uitzonderingspositie toe als honing. Omdat de lak bovendien smaakloos is en niet beschouwd kan worden als voedsel, geven zelfs de vroomste rabbinaten er hun goedkeuring aan."
Bron: NIW
Abonneren
Vacatures
Jigil Krant reageert op waarschuwing foodwatch:
"Van rabbinaat hoeven we voortaan niet enkel bio-fruit te eten"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-10-02 Biologisch areaal vollegrondsgroenten gekrompen
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd