Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opent 26 september

Pieperboetiek moet kloof tussen stad en platteland verkleinen

Nederland is een land vol aardappeleters. De pieper hoort bij de Nederlandse eetcultuur: gekookt, gestampt of gefrituurd verschijnt-ie bijna dagelijks op ons bord, of dat van de buurman. In Nederlandse supermarkten vind je slechts een paar soorten, een kruimige en vastkokende aardappel. Terwijl op de Nederlandse akkers juist ontelbaar veel rassen in alle kleuren, maten en smaken worden verbouwd.

Daarom opent BioRomeo op vrijdag 26 september in Amsterdam de Pieperboetiek. In deze pop-up winkel zullen 30 verschillende, biologische en op Nederlandse bodem verbouwde aardappelsoorten te koop zijn. De paarse Violetta, de rode Emmalie en de gevlekte Mayan Twilight bijvoorbeeld. Maar ook gewonere soorten zoals Allians en frietaardappel Agria.

"Twee weken lang is op deze plek Ɣlles over de aardappel te vinden: van aardappelgeschiedenis tot aardappeltoekomst, van paarse friet tot regenboogchips", vertelt Krispijn van den Dries. "De winkel zal ook tentoonstellingsruimte zijn met verschillende activiteiten, zoals een aardappeldebat en een lezing. We nodigen aardappelkunstenaars, aardappelprofessors, aardappelchefs, aardappeltatoeƫerders en aardappelbakkers uit. En natuurlijk de boeren die ze verbouwen.""Met de winkel verkleinen we de kloof tussen de stad en het platteland en laten we zien hoe een kortere keten kan bijdragen aan een betere beloning voor de boer, en een beter product voor de consument. Bezoekers verlaten de winkel met nieuwe kennis en een papieren zak met de mooiste, pasgeoogste aardappelen. Rechtstreeks uit de polder, midden in onze hoofdstad."

"Door de anonieme zakken in de winkel zijn veel mensen vergeten dat er een grote diversiteit aan aardappelen bestaat. Voor de natuur is het belangrijk dat we die diversiteit in stand houden. Ook vinden we het onzin dat er zoveel met aardappelen wordt gesleept: ons land exporteert evenveel als het importeert. Terwijl Nederlandse boeren genoeg verbouwen om alle aardappeleters in ons land te voorzien."

Help mee de Pieperboetiek te financieren door nu alvast de Bieperbox te bestellen. Een doos vol prachtige aardappelen voor fijnproevers. De Bieperbox, gevuld met soorten die je nog nooit hebt gegeten, is vanaf 26 september tot en met 11 oktober af te halen in de winkel. Klik hier om de box te bestellen.

Voor meer informatie: [email protected]
Publicatiedatum: