Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Crowd kan mede-eigenaar worden van nieuwe ondernemingen

Oneplanetcrowd start crowdfunding voor de deeleconomie

Om de ontwikkeling van de deeleconomie te versnellen, start Oneplanetcrowd, het grootste duurzame crowdfundingplatform van Europa, op 1 oktober een landelijke campagne voor alle deeleconomie ondernemingen die financiering zoeken. De deeleconomie is een verzamelterm voor de beweging waarbij men over de hele wereld op grote schaal aan het delen is en consumptiegedrag van bezit naar gebruik verschuift. Snappcar, hét platform waarop je je eigen auto kunt delen met anderen, haalde via Oneplanetcrowd meer dan 560.000 euro crowdfunding op voor de groeiplannen van hun bedrijf. Dat succes hoopt Oneplanetcrowd minimaal te herhalen door nieuwe deeleconomie bedrijven op te roepen om mee te doen.

Collectief consumeren

De deeleconomie (ook wel collaborative consumption) is een nieuwe soort economie waarin delen en collectief consumeren centraal staat. Er zijn steeds meer platformen die bemiddelen door gebruikers met elkaar in contact te brengen om vervolgens spullen, diensten, kennis, of vaardigheden uit te wisselen. Vraag en aanbod komen zo direct bij elkaar zonder tussenkomst van andere bedrijven. Omdat alles om wederzijds vertrouwen draait, wordt vaak gebruik gemaakt van een systeem waarin zowel aanbieder als vrager worden beoordeeld.

Financiering voor groeibedrijven

Er zijn talloze nieuwe initiatieven opgestaan om de deeleconomie in een versnelling te brengen. De communities van deze platformen groeien hard, wat bewijst dat veel mensen gebruik willen maken van de diensten. Konnektid, Swapsee, Croqqer, Mantelaar en een aantal andere prominente deeleconomie bedrijven, die Oneplanetcrowd later bekend zal maken, starten gezamenlijk een crowdfundingcampagne via www.oneplanetcrowd.nl. Er zijn meerdere aantrekkelijke investeringsmogelijkheden op het platform voor de crowd, waaronder een tegenprestatie in de vorm van een product, rente op een lening of mede-eigenaarschap in een dergelijk groeibedrijf.

Oneplanetcrowd zal voor deze landelijke campagne samenwerken met haar media-partners zoals Urgenda, De Betere Wereld, Duurzaamnieuws.nl en het acceleratieprogramma Teach to Fish.
 
Nieuwe deeleconomie initiatieven die ook willen deelnemen aan de campagne kunnen zich tot uiterlijk 15 september aanmelden via [email protected].

Maarten de Jong, directeur Oneplanetcrowd: "Mensen beseffen steeds meer dat ze niet alles zelf hoeven te bezitten maar dat je door te delen met elkaar toegang krijgt tot alles wat je nodig hebt. Of het nu spullen of vaardigheden zijn. Van bezit naar gebruik. Oneplanetcrowd is als crowdfundingplatform voor duurzame impact heel blij met deze ontwikkeling. Daarom roepen we alle deeleconomie bedrijven op om zich te melden en mee te doen aan onze campagne, waarmee landelijk aandacht komt voor de deeleconomie en crowdfunding."
Publicatiedatum: