Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ze rijpen twee keer zo snel door het koude weer"

Pruimenoverschot bij Eemlandhoeve Fruit

Tholen - Eemlandhoeve Fruit in Bunschoten – een samenwerking tussen de Eemlandhoeve in Bunschoten en Betuwsgoud van Bart van Vulpen uit de Betuwe - is één van de bedrijven die de negatieve gevolgen van de Russische boycot merkt. Het bedrijf, momenteel in omschakeling naar biologisch, kampt met een overschot aan Hollandse pruimen. Op de twitterpagina werd 18 augustus al het volgende gemeld: "Boycot Rusland ook voor ons een strop! Wie heeft belangstelling voor pruimen?"

Teler Bart van Vulpen geeft aan dat het probleem tweeledig is. "Door de boycot uit Rusland zijn de prijzen dramatisch, maar daar komt bij dat we momenteel extra veel pruimen hebben omdat de vruchten door het koude weer snel rijpen. Ze rijpen twee keer zo snel dan normaal. Veel rijpe vruchten hangen nog aan de boom, want voor gemiddeld drie tot vier 'dubbeltjes' kan het niet geplukt worden." En daar komt nu dus bij dat er te weinig vraag is naar de pruimen: "Als een gedeelte van de vraag wegvalt ontstaat meteen een probleem op de markt. Wanneer er sprake is van een overaanbod keldert de prijs."Er zijn al twee leveringen gedaan aan de voedselbanken. "Daar kan je ze echter niet voor plukken." Er worden ook restaurants gezocht die mee willen helpen om het pruimenoverschot weg te werken. Via twitter is al veel aandacht gegenereerd voor het probleem. Zo is er al een reportage gemaakt door RTV Utrecht en is Petra Kaak van kenniscentrum De Cruydthof een pruimenactie gestart. Kijk op haar blog voor meer informatie.

Eemlandhoeve fruit wil weer rechtstreeks de verbinding leggen met de burgers om zo een faire prijs voor de teler mogelijk te maken. "Burgers kunnen nu goedkoop jam maken, sap en lekkere vulling voor een taart. Het alternatief is dat de pruimen blijven hangen en rotten aan de bomen", aldus Jan Huijgen van de Eemlandhoeve.

Eemlandhoeve Fruit teelt op zo'n 4 tot 5 hectare kleinfruit. "Het kersenseizoen is redelijk verlopen, maar de huidige situatie met de pruimen drukt de winst helemaal." Volgens Bart zijn de appelen en peren ook vier weken eerder rijp dan normaal. Toch verwacht hij hiervoor wat minder problemen. "Deze vruchten zijn langer houdbaar, dat scheelt. Wel moeten we goed afwegen wanneer we gaan koelen."

Voor meer informatie: info@eemlandhoeve.nl, www.eemlandhoeve.nl